Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Povremena suplementacija vitamina D

Objavljeno: 01.10.2019.

Muško, 23 godine, 185, 108 kg. Iako imam mnogo kilograma ne čini se tako jer sam krupnije građe. Diagnosticirana mi je inzulinska rezistencija, a nakon toga mi je promjenjena dijagnoza u hiperinzulinemija. Liječio sam se metforminom (siofor, glukophage). To tako traje već skoro dvije godine. U zadnjih 2 mjeseca moram da jedem svako nekoliko sati, jer mi bude loše. Nisam gladan, ali kad jedem bude mi bolje. Nalaz za inzulinsku rezistenciju nije nesto naročito loš, jer neki doktori za to čak misle da lijek ne treba. Nalaz je otprilike: 15-59-79-45 na tašte, sat, dva i tri nakon jela respektivno. Uz navedene slabost, izraženo je prisutna slabost u nogama, nesiguran hod, nestabilnost, osjećaj da me noge ne mogu držati. Odradio sam vitamin D koji je bio nizak, 43, a donja granica referentne vrijednosti je 75. Interesira me mišljenje vaše, može li sve to biti do vitamina D? Imam blago do umjereno snižene triglicride, ldl, hdl, holesterol.

Smješteno u Interna medicina

Osnovni poremećaj je inzulinska rezistencija, a hiperinzulinemija je jedna od manifestacija iste. Osim terapije metforminom, podjednako je bitno modificirati prehranu i provoditi redovitu tjelovježbu. Blago povišene masnoće itekako su moguće kao neizravni pokazatelj inzulinske rezistencije. Makar su opisane tegobe relativno nespecifične, iste su moguće i u sklopu ne do kraja regulirane inzulinske rezistencije, kao i manjka vitamina D.
U dogovoru sa svojim endokrinologom je potrebno optimizirati dozu metformina i procijeniti treba li, makar privremeno suplementirati vitamin D.
 

Slična pitanja