Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Prejaka doza levotiroksina

Objavljeno: 10.12.2018.

F, 43 god, 160cm,57 kg Nema bitno nasljednih bolesti, dijabetes tipa 2. Prva menstruacija sa 13 god, posljednja 17.10.2018., ne koristim kontracepciju, dva porođaja, prirodnim putem, nemam problem sa mokrenjem i stolicom, ne pušim, alkohol pijem, uglavnom vino, nekoliko puta tjedno po čašu ili dvije, ne koristim nikakve droge niti opijate. Uzimam terapiju LETROX 100 već osam godina, sad imam problema sa štitnom opet. Naime, strašno mi je hladno i nema načina da se ugrijem, muti mi se vid ponekad(ne traje dugo), debljam se, iako ne unosim puno hrane, nikad preko 2000 kalorija. Stalno mi se spava, umorna sam i bezvoljna, opadaje mi kosa i to baš jako, opadaju mi obrve, u roku dva mjeseca ostajem i bez kose i bez obrva, a u isto vrijeme mi je pojačana maljavost u predjelu brade i nausnice. Kod ginekologa nalaz je uredan , nema policističnih jajnika. Uradila sam analizu krvi metodom ECLIA, natašta, bez jutarnje terapije Letroxa: fT4- 20,40 (uredan) TSH- 0,01 (0,27-4,20) anti-TPO- 194,00 (0,00-34,00) anti-TG-22,47 (uredan) vitamin D -43,3 (75,00-200,00) Zanima me što je sad problem s mojom štitnom, koja je dijagnoza i koju terapiju preporučate? 

Smješteno u Interna medicina

Prema priloženim nalazima kod Vas se radi o malo prejakoj dozi levotiroksina, obzirom na niski TSH. Povišene vrijednosti protutijela na štitnjaču u skladu su s osnovnim poremećajem rada štitnjače i dijelom može doprinijeti Vašim tegobama, makar se osjećaj lošijeg podnošenja hladnoće ne uklapa u prejaku dozu levotiroksina.

Naveli se prirast u tjelesnoj težini unatoč ne pretjeranom unosu hrane.

Iz Vaše prve rečenice nisam razumio imate li dijabetes tipa 2 ili ste samo spomenuli da njemu niste genetski predisponirani. Ukoliko do sada nije utvrđena šećerna bolest, kod Vas se može raditi o inzulinskoj rezistenciji, poremećaju metabolizma ugljikohidrata koji se djelomično i manifestira tegobama koje ste spomenuli, u prvom redu debljanje, kronična neispavanost, bezvoljnost.

U najkraćim crtama inzulinska rezistencija se manifestira pojačanim izlučivanjem inzulina, naročito nakon obroka bogatog ugljikohidratima, pri čemu zbog viška inzulina (koji inače regulira metabolizam šećera), povremeno razvijate hipoglikemije (niski šećer), a također na duže staze višak inzulina Vas čini sklonijom debljanju.

Laboratorijska pretraga kojom se može utvrditi imate li inzulinsku rezistenciju je 2-satni OGTT s inzulinom. Ukoliko se navedenom pretragom ista potvrdi, s terapijske strane potrebno je razmjerno reducirati unos ugljikohidrata, izbjegavati rafinirane ugljikohidrate, svakodnevno provoditi fizičku aktivnost barem pola sata svakodnevno. U dogovoru s endokrinologom može se propisati i terapija za povećanje inzulinske osjetljivosti, koja u najvećem broju slučajeva korigira inzulinsku rezistenciju i u perspektivi popravi kvalitetu života.

Što se same doze levotiroksina tiče, preporučio bih blagu redukciju doze, na način da 5 dana u tjednu uzimate Letrox 100 mcg, a 2xtjedno 75 mcg. Radi daljnje optimizacije nadomjesne terapije za štitnjaču ponovite TSH i FT4 za 3 mjeseca.

Slična pitanja