Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi mišićno koštanog sustava

Prevođenje radiološkog nalaza na hrvatski jezik neće imati puno smisla, a bez razgovora s pacijentom i detaljnog kliničkog pregleda!

Objavljeno: 02.03.2012.

Želio bih znati značenje ovog nalaza :"Na snimcima c. kičme vidi se sitni osteofit na C5 kraljesku sprijeda uz donju plohu. Ostali nalazi na c.kičmi je u granicama normale.I.v. prostori uredni. Manji kalcifikat u mekim tkivima vrata lijevo." I koji su simptomi ? Hvala.

Poštovani gospodine,
i ranije sam znao odgovarati na slična pitanja čitatelja, pa i sada moj odgovor neće biti puno drugačiji. Puko prevođenje radiološkog nalaza na hrvatski jezik neće imati puno smisla, a bez razgovora s pacijentom i detaljnog kliničkog pregleda. Nalaz koji ste naveli ne mora značiti ništa ili može značiti degenerativne promjene diska između 5. i 6. vratnog kralješka. Prema tome, i simptomi mogu varirati od nikakvih pa do značajnih bolova u vratu, sa ili bez širenja u ramena i ruke. Dakle, ako imate bolove u vratu preporučam Vam da obavite pregled kod nekoga od liječnika koji se bavi kralježnicom. Liječnik će Vam, nakon razgovora s vama i kliničkog pregleda, moći pravilno protumačiti ovaj radiološki nalaz.
Srdačan pozdrav, Dr Dražen Kvesić