Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Prijevremeni porod se ne može predvidjeti

Objavljeno: 04.11.2019.

Trudna sam 24tj+5. Ovo mi je prva trudnoća koja je zapoćela kao blizanaćka, ali jedan plod nije uspio. Iz zadnjeg nalaza: portio odrzana, RP. CC za vršak prsta uloziv, cervikometrija 32 mm (pun MM), sve ostalo uredno. Ono sto me brine je elastogram koji je na 37% i to da mi je ginekologica rekla da se smirim i počela pričati o preranom porodu. Lijepo vas molim informaciju koliko je moja situacija ozbiljna, imam li razloga za paniku od preranog poroda. Od terapije koristim Utrogestan 2 caps. Trenutno osjecam blage bolove oko desnog jajnika sto me dodatno brine. Hvala puno unaprijed.

Smješteno u Ginekologija


Poštovana, metoda elastografije nije opće prihvaćena,kao metoda procjene rizika od prijevremenog poroda. Konzultirala sam se  i  sa mojim kolegama iz KBC Split.
Ne znam iz kojeg ste mjesta i koju metodu je Vaša ginekologica koristila.
Iz navedenog dužina cervika od 32 mm je u redu.Nije u redu da je vrat maternice uloživ za jagodicu kod prvoritke u tom tjednu. bolove "oko desnog jajnika" nije od jajnika,,jer je  sad jajnik podignut zajedno sa uvećanom maternicom nešto više nego kod netrudnih žena.
Provjerite šta Vam s sa probavom,nosite li nisko", ...itd
Utrogestan vam je dobra terapija, upitno je njegova učinkovitost sa 24 tjedna, ali naškodit neće. Ono što sami možete je ne forsirati se, izbjegavati duže stajanje na nogama,i teže fizičke aktivnosti.Znači - malo više mirovanja Vodite računa o zdravoj vaginalnoj flori, te da ne dobijete uroinfekt. Zaključno projevremeni porod se ne može predvidjeti,ako je maternica "mirna",nema stezanja,nema popratnog infekta, mislim da s emožete opustiti.
Naravno ako se išta dogodi od navedenog,javit ćete se svojoj ginekologici.
Ona će odlučiti je lin joj dovoljnon napraviti mjerenje cerviksa vag sondom na pregledu,ili će Vas svaki put pregledati vaginalno da procijeni vrat maternice prstima.
Također ćete se sa njom dogvoriti trebate li izbjegavati spolne odnose

Slična pitanja