Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Primjena kontracepcijskih tableta blago ubrzava procese zgrušavanja krvi

Objavljeno: 27.09.2019.

Imam 25 god, 173 cm, 74 kg. Ne pijem, i ne pušim. Pijem kontracepciju dvije godine, s time da sam imala dva prekida po dva do tri mjeseca. Išla sam na pregled i ginekologica me poslala vaditi krv zbog toga što pijem kontracepciju (Lindynette 20) da se naprave kontrole. Došao je nalaz u kojem mi je Pv povišen, kako mi je doktorica objasnila imam zgrušavanje krvi. Šalje me u bolnicu na dalje vađenje krvi. Zanima me je li moguće da je to od kontracepcije?

Smješteno u Ginekologija

Primjena kontracepcijskih tableta blago ubrzava procese zgrušavanja krvi. Kod žena mlađih od 35 godina koje nisu pretile, ne puše i ne uzimaju nikakvu drugu terapiju, to neće uzrokovati nikakve nuspojave. Vrlo je važno uzeti detaljnu obiteljsku i osobnu anamnezu da se procijeni moguća nasljedna sklonost ubrzanom zgrušavanju krvi i tada se kontracepcijske tablete niti ne preporučuju. Promjene u vrijednostima parametara zgrušavanja krvi mogu nastati vrlo brzo nakon početka primjene kontracepcijskih tableta, a  nuspojave s tim u vezi se najčešće mogu pojaviti tijekom prva 3 mjeseca korištenja. 
Potrebno je razjasniti da li je PV (protrobinsko vrijeme) skraćeno ili produljeno i koliko? Da li sada pijete kontracepcijske tablete ili ne? Koliko je vremena prošlo ako ne pijete? Svakako napravite preporučenu obradu. Ako su raniji nalazi tijekom protekle dvije godine bili uredni i niste imali nikakvih tegoba, očekujem da će i nalazi biti u redu. Neovisno o vašem slučaju, ako se kontracepcijske tablete dobro podnose i laboratorijski nalazi su uredni, pauze od 2 do 3 mjeseca nisu opravdane. 

Slična pitanja