Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Pritisak u plućima

Objavljeno: 08.12.2014.

Poštovani, imam 31 godinu. Visoka sam 169 cm i teška 62 kg. Majka je imala dijabetes koji j dobila u trudnoći. Otac ima starački šećer i aritmiju srca. Menstruaciju sam dobila s 12 god., Zadnja je bila 29.12.2013. Rodila sam 19.07.2014. u 29.tj. trudnoće. Prvi porod je bio 2010. i taj je bio u terminu. Nepušač sam, ne konzumiram alkohol. Za bolove uzimam Lupocet (glavobolja). Moj problem je: pritisak u plućima koji mi ne da disati, ostajem bez zraka, vrti mi se u glavi, ponekad mi je tako loše da moram leći da ne padnem u nesvijest. Stanje se pogoršava kad sam umorna i nenaspavana. Radila sam krvne pretrage, EKG, i sve je u redu. Sumnjam na torakalni dio kralježnice odnosno na pritisak tog dijela na pluća. Doktor me ne želi slati na rendgen zbog dojenja. Možete li mi savjetovati nešto?

Smješteno u Ostalo

Predlažem Vam da se javite pulmologu koji će nakon fizikalnog  pregleda pluća (slušanje pluća sa slušalicama) učiniti spirometriju i odredit će Ph -metriju tj određivanje plinova iz arterijske krvi. Takvim pregledom utvrdit će se da li možda imate kronični bronhitis, astmu ili neku drugu kroničnu opstruktivnu bolest pluća. Predlaže​m učiniti IgE (određivanje ukupne razine imunoglobulina E iz krvi), kako bi se utvrdilo jeste li možda alergičar. Ukoliko nalazi budu u redu može se napraviti MR prsnog koša i kralježnice ​ (mangnetna rezonanca)​. To je pretraga kojom se mogu pregledati pluća, ali i cijeli prsni koš bez rendgenskog zračenja.​ 

​Tegobe koje navodite mogu biti od kralježnice, osobito vratne kralježnice, nižeg tlaka, disbalanasa spolnih hormona nakon trudnoće, iscrpljenosti, stresa i napetosti  i niskog tlaka. Nadam se da ste provjerili razinu željeza u krvi​.

Slična pitanja