Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Problem nije u štitnjači

Objavljeno: 13.12.2018.

Imam 38 g. ( 157 cm, 48 kg ) u zadnjih 6 mj. sam primijetila promjene koje je moj LOM povezao s psihom; manjak apetita, bezvoljnost, umor, promjene raspoloženja, napad panike, anksioznost, gubitak kilaže, nesanica, znojenje, trnci u nogama, poremećaj menstr. ciklusa ). Dobila sam od psihijatra terapiju antidepresiv i anksiolitik, dijagnoza fobično-anksiozni poremećaj, ali stanje se nije popravilo, pa sam inzistirala na provjeri hormona štitnjače i uzv štitnjače, jer sam vidjela da isti simptomi mogu biti i od poremećaja rada te žlijezde. Nalaz je; TSH 3,69 ( 0,27-4,20 ) T3 2,19 ( 1,3-3,1 ) fT4 14,6 ( 12,0-22,0 ) anti TG 10,74 ( <115 ) anti TPO 12,22 ( < 34 ) Uzv je uredan bez ikakvih promjena na tkivu štitnjače. Moj LOM smatra da nije uzrok štitnjača i da mi terapija ne treba. Molim vaše mišljenje. 

Smješteno u Interna medicina

Na temelju učinjenih nalaza može se zaključiti da je funkcija štitnjače uredna i da nije u podlozi navedenih tegoba. Nalaz ultrazvuka štitnjače se također uklapa u spomenuti zaključak.

Tegobe koje ste naveli bi svakako valjalo povezati s eventualnom ranijom izloženosti nekom prolongiranom stresnom događaju. Ukoliko nema utjecaja kroničnog stresa, a radi isključenja organske podloge dominantno neuroloških i psihijatrijskih manifestacija, može se od nalaza još učiniti FSH, LH, estradiol, AMH (antu Müllerov hormon) te 2-satni OGTT s inzulinom (moguća preuranjena menopauza ili eventualna inzulinska rezistencija).

Slična pitanja