Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Problemi sa štitnjačom ili inzulinska rezistencija

Objavljeno: 20.09.2019.

Imam 24 godine, 69 kg, 165 cm. Unatrag godine dana dobila sam na težini 10 kg, brže se umaram nego inače. Na dodir osjećam zadebljanje na desnoj strani vrata u području štitnjače. Nisam obraćala pažnju do prije pola godine kada sam nakon napora počela osjećati blagu bolu, "lupanje" tog zadebljanja, osjećaj nekakvoga pritiska. Napravila sam uzv 09.04.19.: dg. Difuzne upalne promjene desnog režnja štitnjače (sitne ciste, kalcifikati...), na preporuku izvađeni nalazi 12.4.2019. : T4 116 nmol/L (66 - 181)T3 2,0 nmol/L (1,30 - 3,10)TSH 4,63 mIU/L (0,270 – 4,20)anti-TPO 2,0 IU/mL (< 9), nakon tog pregled kod specijaliste 27.04.19:Zaključak: Eutireoidna, lab. i ultrazvučno štitnjača bez znakova za imunotireopatiju. . Na preporuku ponovno izvađeni nalazi 30.04.19.: TSH 1.48, i fT4 12.10. Ne uzimam nikakvu terapiju osim Zoprax 40 mg tbl, Spasmex pp. U obitelji majka hipertoničar, baka-bol. štitnjače, djed i prabaka dijabetes tip 1i hipertenzija . Kontrolu lab nalaza trebam ponovno izvaditi u 10-tom mjesecu. Zanima me Vaše mišljenje o do sada napravljenim nalazima? 

Smješteno u Interna medicina

Makar postoje klinički kriteriji za autoimunu bolest štitnjače (Mb Hashimoto) i unatoč prvotnom visokonormalnom nalazu TSH, mogu zaključiti da je funkcija štitnjače još uvijek očuvana. Spomenute tegobe, a osobito prirast na kilaži, više bi govorile u prilog inzulinskoj rezistenciju, danas sve češćem poremećaju metabolizma ugljikohidrata. Radi dodatne evaluacije inzulinske rezistencije, od nalaza savjetujem učiniti 2h OGTT s inzulinom, lipidogram, AST, ALT, GGT te se s nalazima javite endokrinologu.

Slična pitanja