Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Proširenje pijelona nije rijetkost kod muških plodova

Objavljeno: 29.03.2014.

Poštovani, u 21. tjednu trudnoće ultrazvukom je uočena cista koroidnog pleksusa na lijevoj strani fetusovog mozga, promjera 6mm. Danas sam ušla u 38. tjedan i cista je jos uvijek prisutna, jednake veličine. Doktorica mi je ipak rekla da nije zabrinjavajuće. Primijetila je da su i pijeloni oba bubrega nešto naglašeniji, no nije mi rekla mjere niti ih je igdje evidentirala, samo da isto tako nije zabrinjavajuće. Čitala sam dosta članaka i o jednom i drugom slučaju te sam primijetila da se u oba slučaja često spominje Down sindrom. Stoga, zanima me kolika je vjerojatnost da su ti slučajevi povezani s Down sindromom odnosno da li ukazuju na ikakvu bolest ili išta slično što bi moglo ostaviti posljedice na djetetu? Inače, u mojoj i obitelji supruga nitko nije imao ikakve bolesti ili malformacije. Imam 20 godina i trudnoća mi je uredna te svi nalazi i pretrage ploda odgovaraju 'standardu'. Anatomija, dinamika i morfologija ploda, biometrija, color doppler itd. - sve uredno. Unaprijed Vam hvala!

Proširenje pijelona nije rijetkost kod muških plodova (niste naveli spol djeteta pa govorim načelno). Ciste korioidnog pleksusa jesu nekakav marker, radi kojeg se pozorno prate ostali znakovi eventualnog poremećaja kromosoma. Ipak u najvećem broju slučajeva, to je prolazna pojava,koja poslije nema nikakve štetne posljedice na neurološki razvoj djeteta

Nemam podatak o veličini ciste. Uglavnom, kad se dijete rodi, naglasit ćete nonatologu da obrati pozornost na to, i eventualno da se djetetu napravi UZV mozga.

Slična pitanja