Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Residua

Objavljeno: 21.10.2015.

Poštovani, poslije Residua post AA, doktorica je poslala sadržaj maternice poslije kiretaže na pH analizu. Patohistološka dijagnoza: Particuale deciduae precipuae necroticae et inflammatae.

Možete li mi protumačiti tu dijagnozu, nitko mi ništa pri preuzimanju iste nije pojasnio. Imam 32 godine, dosad jedan uredan porođaj, zatim missed ab i ta ponovljena kiretža poslije misseda zbog sadržaja koji je ostao u materici.Lp

Iz patohistološkog nalaza kojeg navodite proizlazi da zapravo nije bilo ”residue” na što se sumnjalo – budući da u uzorku poslatom na analizu, a dobivenog rekiretažom, nije nađeno tkivo posteljice koje nije evakuirano prilikom zahvata (to stručno nazivamo residuom). Ono što je nađeno i što je opisano je samo tkivo decidue, a to je zadebljana sluznica koja tijekom trudnoće oblaže unutrašnjost maternice i zapravo ne znači neki naročiti problem!

Budući da nemam na uvid dovoljno podataka ne mogu stoga zaključivati posve točno, ali prema onome što ste naveli, vjerojatno rekiretaža nije bilo potrebna!

Slična pitanja