Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Samo povišen antistreptolizinski titar, bez nekih kliničkih znakova i urednih briseva nosa i grla, nema neko veće kliničko značenja!

Objavljeno: 02.05.2012.

Poštovani, nakon kratkotrajne upale grla (krajem siječnja 2012.) koju sam liječila i izliječila klavocinom bid u krvi mi je prije dva tjedna pronađen AST-O vrijednosti 500. Doktorica opće prakse mi je rekla da nisu potrebni antibiotici s obzirom da je ta upala grla bila izoliran slučaj tj. nemam ih često. Bris nosa i bris grla mi je u više navrata bio čist (bris nosa sam čak radila i citološki i obično). Inače radim u školi i pitam se može li ta visoka vrijednost Ast-a biti posljedica toga jer vjerujem da među djecom gotovo svakodnevno dolazim u kontakt sa streptokokom. Pitanje glasi: slažete li se vi da nije potrebno piti antibiotik? Nadalje sve ovo me zanima jer planiram trudnoću i pitam se može li to neliječenje Ast-a imati posljedice na dijete? Inače imam 25 godina, nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema. Hvala!

Smješteno u Ostalo

Složio bih se s vašom liječnicom. Samo povišen antistreptolizinski titar, bez nekih kliničkih znakova i urednih briseva nosa i grla, nema neko veće kliničko značenja. Više ukazuje na to da ste imali streptokoknu infekciju, nego da ju akutno imate. U normalu se vraća za 6-12-mjeseci pa ukoliko želite biti potpuno sigurni, možete ponoviti nalaz krajem godine.

Slična pitanja