Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Spolni hormoni i problemi sa začećem

Objavljeno: 26.11.2015.

Poštovana, suprug i ja pokušavamo više od godinu dana začeti te nas je moja ginekologinja uputila na pretrage. Moji nalazi na std, hpv, brisevi su uredni te sam danas dobila nalaze spolnih hormona; prolaktin je povišen te tsh, kako sam čula ne bi smio biti iznad 2 kada se planira trudnoća. Može pojašnjenje rezultata? TSH 2,16 (0,27-4,2) PRL 640,8 (102-496) FSH 6,2 (3,5-12,5) LH 10,8 (2,4-12,6) Estradiol 235,4 (46-607) Testosteron 1,18 (0,29-1,67). Hvala Vam!

Nalaz TSH je posve uredan gotovo idealan i s tim sigurno nemate problema. To što je ta vrijednost 012 i.j. iznad  vrijednosti od 2 zanemarite. Prvo o čemu će trebati povesti računa je povišena vrijednost prolaktina jer hiperprolaktinemija može remetiti rad jajnika što je vrlo lako moguće i da postoji budući da je vrijednost LH viša od vrijednosti FSH što ne bi trebalo biti. Doduše, da bi se jasno radilo o anovulaciji vrijednost LH bi trebala biti dvostruko viša od vrijednost FSH ali gotovo da je tako. Trebat će dakle učiniti endokrinološku obradu i normalizirati vrijednost prokatina!

Slična pitanja