Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Što raditi u slučaju hydro ili sacto ciste?

Objavljeno: 04.05.2017.

Poštovani, zbog tegoba, povraćanja, grčeva u trbuhu oko tjedan dana prije menstruacije na hitnoj ginekološkoj rečeno mi je da je riječ o cisti oko 7 cm. U nalazu stoji da je lijevi jajnik s multicističnom tvorbom koja je straga iza uterusa vel. 6.4 cm različite ehogenosti. Desni u redu. Uredni protoci i nema slob. tekućine u Douglasi. Nalazi markera nisu pokazali povišenost. Nakon iduće menstruacije na ultrazvučnom color dopp. u KBC-u doktor ne govori gotovo ništa, nego da uradim briseve kako bi se isključila začepljenost jajovoda, kako je prije bila neka upala. U nalazu piše: uz desni jajnik medijalno se prikazuje ostatak sacto ili hydrosalpinxa 21x16x14 mm, vol 2.44 cm3. Nije mi jasno je li cista uopće postojala na lijevom jajniku i kako je sada otkriveno to uz desni hydro ili sacto. Ginekolog mi je rekao da ne mora značiti da je to hydro ili sacto, već to da je kobasičastog izgleda (i nalazi se u jajovodu). Dogovorena je kontrola s nalazom markera. Prošla menstruacija je bila obilna prvih dana, a takva nije nikad, ovaj mjesec normalna, čak kraća (pet, a inače je šest-sedam dana), inače nemam značajne menstrualne bolove. Ako je u pitanju sacto ili hydro, trebalo bi se poduzeti nešto prije kontrole, naravno i nakon nalaza briseva? Molim Vas da mi pojasnite.

Smješteno u Ginekologija

Ako se cista desno ne prikazuje, moguće je da je tijekom mentsruacije pukla i to je normalno i često.Tada menstruacija može biti obilnija nego inače. Prošireni jajovod se na tom UZV mogao i nije morao vidjeti. Briseve nije loše napraviti, traži se vjerojatno prisustvo klamidije. Napravit ćete kontrolni UZV za koji mjesec - vidjeti je li to jajovod ili krvna žila (ne mogu u detalje jer ne znam kako to izgleda na UZV). Markere ne očekujem povišene.
Ako ne idete na trudnoću u skoro vrijeme, nema razloga raditi nikakvu pretragu u smislu provjeravanja prohodnosti jajovoda. Jedino: ako se tijekom mjeseci promjer tog vrećasto proširenog jajovoda bude povećavao, treba ga odstraniti, da se spriječi rizik od vanmaterične trudnoće.

Slična pitanja