Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihijatrija

Strah od predmeta u dubinama

Objavljeno: 01.07.2020.

Zanima me postoji li naziv za strah od predmeta koji se nalaze ispod razine vode, u moru/jezeru/rijeci? Užasno se bojim kad u dubini u moru vidim npr. automobilsku gumu, uže ili nešto slično, isto tako i ako bi plivala blizu nekakve brodice uhvati me panika pri pomisli da ću dodirnuti dio koji je u vodi. Nezamislivo mi je to da ga dodirnem, isto kao i kad bi bila blizu nekakve bove, ako bi slučajno dodirnula uže ili da ga samo vidim pod vodom opet me panika hvata. Guglala sam za naziv takve fobije, ali ne pronalazim ništa. 

Smješteno u Psihijatrija

Ako ste zainteresirani za naziv, ne mogu vam pomoći. Niti ja većinu imena ne znam, a evo koje sam pronašao na ovoj internetskoj stranici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_phobias 

Malo vještine iz latinskog i grčkog i možete osmisliti, sasvim svoje, ime fobiji. Tu se radi samo o imenu, a ne i o bitno drukčijem praktičnom pristupu za pomoć. Ako imate fobiju, ona upućuje na neki nesvjesni proces, moguću traumu ili uglavnom psihološki mehanizam kojeg bi dobro bilo rasvijetliti. Javite se nekom po pomoć!

Slična pitanja