Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi probavnog sustava

Svaka prehrana koja je jednolična nije dobra

Objavljeno: 11.06.2013.

Poštovanje, Starost: 16 godina Visina: 193 cm Težina: 90 kg Aktivno se bavim sportom, odlazim u teretanu 3 puta tjedno u svrhu povećanja mišićne mase. Prema tome, dnevno unosim dosta proteina. Zanima me jel može konzumacija od 5 žumanjaka dnevno naštetiti mome srcu i krvnim žilama. Čitao sam da je dokazano da ipak kolesterol iz hrane nema utjecaja na povećanje kolesterola u krvi. Prije se žumanjak smatrao opasnim ali danas navodno više nije tako. Što se suplemenata tiče jel ima kreatin kakvih nuspojava za srce ili krvni tlak? Često mu se pripisuje da ubrzava rad srca pa me zanima vaše mišljenje. Ja mislim da nebi trebalo biti problema ako se pridržavam uputa pri korištenju. Hvala. Pozdrav.

Svaka prehrana koja je jednolična ili u kojoj se dnevno uzima velika količina samo određenih tvari (u Vašoj situaciji bjelančevine i kolesterol) nisu dobre.

Prehrana treba biti raznolika i treba sadržavati vitamine i minerale iz hrane a ne iz farmaceutskih pripravaka uz umjerene količine žitarica, ugljikohidrata, masti i bjelančevina .

Ne preporučujem Vam konzumaciju veće količine bjelančevina niti tolike količine jaja.

Bavljenje sportom je svakako potrebno  i rad na povećanju mišićne mase ali bez uzimanje pripravaka koji sadržavaju aminokiseline ili dodatke za povećanje mišićne mase. Uzimanje takvih pripravaka može dovesti do opterećenja  rada bubrega i jetre.

Provjerite iz krvi jetrene probe, lipidogram (masnoće  u krvi), kreatinin, ureu i mokraćnu kiselinu.
Pozdrav dr. Tarle

Slična pitanja