Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Alergije

Svrab po glavi, licu, rukama, grudima, leđima, gušenje i crvenilo

Objavljeno: 17.09.2015.

Poštovani, moj problem je sljedeći. Mučim se sa nekom vrstom alergije već 5 godina, svake godine alergija je sve gora i gora. Uglavnom jun, juli i august nemam nikakvih problema sa alergijom, dok od septembra do maja imam velike probleme. Radi se o sljedećem. Kada se zagrijem vani ili u nekoj prostoriji dobijem jak svrab po glavi, licu, rukama, grudima i leđima, sa nogama nema problema, svrab je praćen gušenjem i crvenilom, išao sam kod doktora, radio alergo test, vadio nalaze i sve je uredu. Presing tablete mi pomažu, ali ne trajno i ne dugo. Jedino što mi pomogne je hladna voda koju nanesem po crvenim mjestima i dobiven osjećaj kao da gasim neku vatru, odnosno sve se povrati. Ako ništa ne poduzmem alergija traje nekih 5 minuta i onda se povuće, odnosno onda mogu nastaviti sa radom normalno. Najčešće dobijem alergiju kada se bavim sportom ili zimi kad uđem u topao prostor iz hladnog, ili jednostavno dobijem alergije kada sam u društvu u toploj prostoriji i kad se zacrvenim po licu odmah krene jak svrab, pokušavao sam i narodne lijekove, sve, ništa ne pomaže, ne znam kome da se obratim više, hvala unaprijed.

Smješteno u Alergije, Kožne promjene
Poštovani,
na temelju simptoma koja opisujete, ne radi se alergiji što je i na neki način alergološkim testiranjem potvrđeno.  Crvenilo lica nastaje uslijed širenja krvnih žila koje se šire pod utjecajem vanjskih faktora u ovom slučaju topline.  Kada lice ponovo izložite hladnoći  ( hladna voda ) dolazi do vazokonstrikcije i crvenilo prođe. 
Najčešće se radi o kroničnoj upalnoj promjeni, rozacejii, koja u početku i počinje kao crvenilo lica izazvano provocirajućim faktorima, a kasnije su promjene trajno izražene. S obzirom da se radi o kroničnoj bolesti gdje specifičnog lijeka nema, postoje određene preporuke kako bi se promjene umanjile, a kvaliteta Vašeg života bila bolja. Naravno ukoliko se potvrdi da se u Vašem slučaju radi o rosaceji. 
Crvenilo lica koje se javlja u društvenim situacijama može biti provocirano svojevrsnim stresom kao okidačem, stoga savjetujem neke od metoda i tehnika opuštanja. 
Slična pitanja