Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Terapija za liječenje akni i trudnoća

Objavljeno: 30.08.2016.

Poštovani, imam 26 godina, a prije 2 godine su mi počeli izbijati prištići po dekolteu, vratu i leđima. Uz svu terapiju, doksiciklin, skinoren, dercome clear, itrac, diprogentu, klindamicin, ništa ne prolazi, tek povremeno bude bolje. Dijagnoza je folliculitis simplex. Preporučene su mi roaccutane tablete, ali se još nisam na njih odlučila. Zanima me kako djeluju tj. da li može biti trajnih posljedica, pogotovo u budućnosti na trudnoću, kada čitam sve nuspojave strah me je odlučiti se za njih, kada ne znam da li ce pomoći. Unaprijed hvala

Smješteno u Kožne promjene

Poštovana, svaki lijek je potencijalno opasan, pa tako i isitretinoin, poznatiji kao Roaccutane. Ovisno o kliničkoj slici, nekada je prvi lijek izbora, ali kako se kod Vas ne radi o najtežem obliku akne, vjerojatno se na to Vaš liječnik odlučio kada su bile iscrpljene sve ostale mogućnosti. Važno je da pratite pojavljivanje i razvoj svih potencijalnih neželjenih posljedica, od kojih se neke mogu prevenirati jednostavno, kao što je suhoća sluznica usta i oka, fotosenzitivnost i izbjegavanje izlaganja suncu zbog potencijalnih opeklina, aplikacija hidratantnih i hranjivih krema zbog suhoće i fragilnosti kože.

U slučaju bolova u mišićima, kostima i jakih glavobolja ili sličnog, potrebno je konzultirati se s liječnikom i eventualno prekinuti terapiju, ako je potrebno. Također je važno da u periodu uzimanja isotretinoina ne planirate trudnoću, istovremeno trebate uzimati kontracepcijske tablete te još mjesec dana nakon prestanka terapije. Sve navedene nuspojave će po prestanku terapije vrlo brzo nestati. Ali je važno da Vam se sve moguće posljedice objasne kako biste ih mogli pratiti i spriječiti. S obzirom da isotretinoin djeluje na sve patofiziološke mehanizme koji izazivaju razvijanje akne, teško je vjerovati da će kod Vas rezultat izostati. Uz redovite laboratorijske i dermatološke kontrole, možete bez straha, ali s oprezom, biti na toj terapiji.

Slična pitanja