Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Trudnoća i euthyrox

Objavljeno: 28.08.2019.

 TSH mi je unazad 10-ak godina uvijek bio u referentnim vrijednostima, osim 2 puta kada je vrijednost bila 8, ali je uvijek bez terapije dolazio u normalu. Sada kad planiram trudnoću sam na euthyroxu (od 11/2018.g., a prije terapijr TSH mi je bio oko 4) kako bi se TSH smanjio ispod 2. Došla sam do 50mg euthyroxa (od 4.mj.2019. pijem 50mg) jer mi se TSH sporo smanjivao (prvo sam pila 25mg, pa 25/50) i TSH mi je početkom 8. mj. bio 1,15. Doktor me je i dalje ostavio na 50mg euthyroxa i rekao da sada mogu raditi na trudnoći jer jer je TSH odličan. Što mislite o tome da i dalje imam istu dozu od 50 mg? Može li se TSH previše smanjiti? Kontrolu imam u 12. mj. 2019. Također, smijem li piti Revitu Orange uz euthyrox? Negdje sam čitala da ona utječe na TSH.

Smješteno u Interna medicina

Kod planiranja trudnoće ispravna je odluka uvesti levotiroksin kod graničnih ili blažih oblika hipotireoze (slabijeg rada štitnjače). Koja doza je optimalna, to je individualno, stoga se periodično i provjerava hormonski status radi moguće prilagodbe terapije. Mnogi prehrambeni sastojci i lijekovi mogu utjecati na razinu apsorpcije levotiroksina iz probavnog sustava, zato se i titracija doze ordinira individualno. Kad dođe sretna vijest, potrebne su češće kontrole nalaza, u početku svakih 4-6 tjedana (TSH i FT4), kada su u pravilu potrebne nešto veće doze. 
Redovito se kontrolirajte kod svog endokrinologa ili specijaliste nuklearne medicine, čime ćete dodatno utjecati na kontrolu potencijalnih rizika urednog tijeka trudnoće.
 

Slična pitanja