Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Uklanjanje ožiljka nakon šivanja arkade

Objavljeno: 27.05.2016.

Poštovani! Imam 18 godina. Prije 5 mjeseci sam doživio nezgodan (pad s bicikla) u kojoj sam morao šivati manje područje iznad obrve tj. arkadu. Nakon 4 mjeseca ožiljak je postao manje primjetan, te je jako lijepo zacjeljivalo. Prije par dana sam primijetio da mi se ožiljak počeo jako isticati, te da se vrlo lako primijeti! Ono što bih želio znati je da li postoje nekakva sredstva kojim bi smanjio vidljivost ili ubrzao zacjeljivanje ožiljka u potpunosti? Dobro bi došao i kućni savjet. Zahvaljujem unaprijed

Smješteno u Kožne promjene

Poštovani,
Ako je ožiljak aktivan i imate dojam da „raste“, tada bi bilo najbolje u njega injekciono aplicirati sredstvo (triamcinolon-acetonid) koje bi spriječilo njegovu daljnju progresiju. Također, dobre rezultate može imati i tretman laserom. No za ove intervencije trebate dermatologa.
Ono što sami možete napraviti je pokušati sa sredstvima koja smanjuju ožiljke poput Scagela, Dermatixa,Contractubexa i sl., no, iskreno, malo je vjerojatno da će vam u ovoj fazi, nakon 5 mjeseci od ozljede puno pomoći. Njihov je učinak bolji kada se koriste neposredno nakon zacjeljivanja rane. Moj savjet je da ne gubite vrijeme, javite se dermatologu koji će ocijeniti koja od metoda i preparata, u ovoj fazi ožiljkavanja, može polučiti uspjeh.