Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Uplašen zbog fimoze

Objavljeno: 27.09.2012.

Imam 17 godina. Jos od sedme. godine imam skoro potpunu fimozu, odnosno vidi mi se samo vrh penisa. Prije dvije godinie počelo je peckanje u penisu prilikom mokrenja i nastavilo se i danas. Imam i crvenilo na vrhu penisa. Ali ipak me je nekako sram doktora i svega toga. Koliko fimoza može biti opasna? Moram skupiti hrabrosti i reći mojima. Hvala unaprijed!

Fimoza je stanje kada se koža glansa - prepucija ne može prevući iza glansa penisa. Ona može biti kongenitalna, dakle, s rođenjem djeteta ili stečena. Stečena fimoza je posljedica upale ili ozljede kože penisa, često je udružena sa šećernom bolesti. Kada je prepucijalni otvor malen, mokrenje je otežano a ponekad se pacijent ne može niti pomokriti. Zastoj urina i negovo raspadanje u prepucijalnoj vreći uzrokuje iritaciju te sekundarnu infekciju, a ponekad ako dugo traje, i zločudnu bolest penisa, odnosno karcinom.

Liječi se cirkumcizijom ili obrezivanjem, metodom koja je poznata još od vremena Egipćana. Zahvat se radi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Učini se dorzalna uzdužna incizija prepucija te se suvišak kože odreže a zatim se postave resorbirajući šavovi između kože i sluzokože. Operativni zahavat u prosjeku traje oko 20 minuta. Oporavak traje oko 10 dana dok rana ne zacijeli.

Slična pitanja