Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Upotreba lasera u ginekologiji

Objavljeno: 23.10.2020.

Moje pitanje je vezano za efikasnost upotrebe lasera u ginekologiji. Naime, imam 32 godine i 2 poroda u razmaku od 2 godine. Trudnoće su bile uredne, ni prije trudnoće a ni tokom nisam imala problema s prekomjernom težinom. Bebe su bile oko 3 kg težine. Prvi porod je prošao uz komplikacije zbog zaostale posteljice i gubitka krvi. Drugi, bez apsolutno ikakvih komplikacija. Kao problem nakon prvog a naročito drugog poroda javila se inkontinencija. Prilikom kašljanja i kihanja se zna dogodite da mi "pobjegnu" male količine urina. Također, prilikom odnosa nemam nikakve osjete, u doslovnom smislu riječi kao da se stijenke vagine nisu vratile ni u približno iste dimenzije i kao da su svi živčani završeci nestali. Zbog navedenih problema sam bila u privatnoj poliklinici koja se bavi laserskim zahvatima. Nakon pregleda, mi je doktorica savjetovala 3 tretmana laserske fototerapije. Željela bih znati i drugo mišljenje, koliko su ti zahvati generalno efikasni u rješavanju navedenih problema? 

Smješteno u Ginekologija

Učinak lasera se temelji na poticanju prokrvljenosti tkiva i poticanju stvaranja novog kolagena (sastojak vezivnog tkiva koji tkivu daje čvrstoću). Vezivno tkivo rodnice i zdjeličnog dna se rasteže tijekom poroda, a vraćanje u prvobitno stanje traje oko 6 mjeseci nakon poroda. U prvih 6 mjeseci je učinak vježbanja i drugih metoda fizioterapije na oporavak zdjeličnih struktura najveći. 
Laserom se ne mogu korigirati značajniji pomaci anatomskih struktura u maloj zdjelici. 
 Kod blagih simptoma statičke inkontinencije, primjena lasera može dovesti do poboljšanja simptoma u preko 75 % žena i obično traje oko 6 mjeseci. Obzirom da nije invazivna metoda terapije i da su eventualne nuspojave blage i prolazne, preporučuje se kao jedna od opcija terapije kod mladih žena sa blagim do srednje teškim simptomima statičke inkontinencije. 

Slična pitanja