Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Utjecaj plave ribe na mokraćnu kiselinu

Objavljeno 17.12.2009.

Problemi mokraćnog sustava

Poštovani, mom ocu koji ima 75 godina prije godinu i pol dana je odstranjen lijevi bubreg zbog karcinoma. Drugi bubreg je dobro preuzeo sve funkcije, te su se vrijednosti kreatinina i mokraćne kiseline vratile u normalu, tj. vrlo malo odskaču od referentnih vrijednosti. Trenutno se liječi Sutentom zbog metastaza na plućima. Moje pitanje se odnosi na prehranu, naime on ne želi jesti plavu ribu jer mu je netko rekao da ne smije. Isto je i s grahom. Zanima me da li je u pravu, da li to ima veze sa samim karcinomom ili se možda ta preporuka mogla odnositi na poseban režim prehrane nakon operacije, zbog tad malo većih vrijednosti mokraćne kiseline. Znam koliko je plava riba zdrava, a ne znam smijem li je uključiti u njegov jelovnik bar jednom tjedno. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Plava riba sadrži dosta purina te se zbog toga izlučuje urinom dosta mokraćne kiseline što pogoduje stvaranju uratnih kamenaca u mokraćnom sustavu kao i visoke urate u krvi. Isto je i sa grahom, koji stvara plinove u crijevima što dodatno otežava oporavak nakon samog zahvata. Ako su urati sada uredni, može konzumirati i ribu i grah. Naravno, ako to voli. Nadam se da će terapija Sutentom zaustaviti bolest i smanjiti tegobe.