Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Alergije

Vazomotorni rinosinuitis

Objavljeno: 04.11.2015.

Poštovani, imam 22 godine. Ne pušim niti konzumiram alkohol. Prije puberteta bolovao sam od alergija i bio sam na terapiji Flixotidom i Ventolinom te su se alergije spontano povukle.

Moji problemi započeli su unatrag nekoliko godina nakon preboljene teže gripe, a uključuju konstantan osjećaj slijevanja sluzi niz ždrijelo, potrebu za gutanjem i konstantnu potrebu za "pročišćavanjem" glasa i kašljucanjem uslijed promuklosti. Na nos dišem normalno, u zatvorenim prostorima jedna nosnica ne bude potpuno prohodna, a kada sam na otvorenom obje su savršeno prohodne. Od terapije sam uzimao Avamys sprej i Letizen tablete, ne mogu reći da mi je ikako pomogla.

Mislite li da se radi o rinitisu ili o tihom refluksu? Unaprijed hvala!

Prema simptomima koje ste naveli, najvjerojatnije se radi o tegobama koje su karakteristične za vazomotorni rinosinuitis koji može biti uzrokovan promjenama temperature, alergijama ili čak emocionalnim stresom.

Kako bi se otklonile dileme najbolje je učiniti fiberendoskopiju gornjih dišnih i probavnih putova kod specijalista otorinolaringologa. Tom pretragom će se točno vidjeti gdje leži uzrok tegobama i moći će se isključiti sa velikom vjerojatnošću refluks. Ovisno o tom nalazu ovisi i daljnja terapija.

Slična pitanja