Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Velika beba

Objavljeno: 04.03.2019.

Imam 30 godina i trudnica sam (31+4 tjedana). Visoka sam 173 cm. Od lijekova uzimam cardiopirin 75 mg pijem femibion 2 i duphaston. Što se tiče trudnoće sve je u redu, nisam imala krvarenja, sve do sad je bilo uredno (nemam u obitelji oboljelih). Na današnjem pregledu kojem sam bila (31+4) izmjerena je beba u sljedećim mjerama BPD - 83 mm, Femur 63 mm. Doktor je na mjere samo prokomentariao da glava prednjači i da je beba veća... Malo me to muči jer do sad je uvijek bilo sve uredu i mjere su odgovarale tjednima. Možete reći kojem tjednu odgovaraju trenutne mjere i da li to predstavlja neki problem.

Smješteno u Ginekologija

U 32. tjednu većina fetusa ima femur (bedrenu kost) dugu 62 mm, a biparijetalni promjer (širina glavice) je 79-80 mm. Da bi se pratio fetalni rast potrebno je znati vrijednosti još nekih mjera (barem opseg trbuha fetusa) kako bi se mogla izračunati masa/težina fetusa. 
Ukoliko su Vam nalazi uredni, mislim u prvome redu na test opterećenja šećerom, radit će se o većem plodu, jasno samo ukoliko je gestacijska dob točna tj. potvrđena ultrazvukom do 12. tjedna menstrualne dobi.
 

Slična pitanja