Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Vi očigledno imate nekakav oblik policističnih jajnika

Objavljeno: 14.04.2014.

Postovanje,imam 22 godine, visoka sam 155 cm i imam 49 kilograma. Prvu menstruaciju sam dobila s 12 godina. I od tad su mi neredovite. Uzimala sam kontracepcijske tablete Cilest koje su mi samo pogorsale cijelu situaciju pa sam prestala s njima. Da navedem moj problem. Moj ginekolog mi je prepisao Duphastone ako ne dobijem menstruaciju do 35 dana. I pijem 2 tablete na dan(5 dana). I to je sve u redu poslje toga dobijem menstruaciju. Hormoni štitnjače, i nadbubrežna žlijezda u redu,nemam ciste na jajnicima. Sad me zanima samo jedno. Kada imam ovulaciju to zna biti na 23,25,27 dan ciklusa otprilike,onda točno 14 dana nakon toga dobijem menstruaciju. A kad nemam ovulaciju nema ni menstruacije pa pijem Duphastone. Zbunjena sam i ne znam je li moj problem u ovulaciji ili nedostatak progesterona u drugoj polovici ciklusa? I da li je problem ako ovuliram na 26 dan ciklusa je li tada mogu ostati trudna? Bila bih vam zahvalna ako bi mi to mogli objasniti jer pokušavam raditi na bebi. I ima li kakvih drugih lijekova za to osim Duphastona? Pozdrav.

Smješteno u Ginekološke smetnje

Vaše pitanje bi slobodno moglo biti pitanje na specijalističkiom ispitu iz endokrinologije ili ginekologije.

Uglavnom, radi hormonskog disbalansa, jer vi očigledno imate nekakav oblik policističnih jajnika- ne dolazi do redovitih ovulacija. Manjak progesterona samo je posljedica nerealizirane ovulacije. Tako da je sve začarani krug. Ovulacija kad bila da bila, može rezultirati oplodnjom tog jajašca i trudnoćom. Tako da ,ako imate dokazanu ovulaciju, samo ste smanjeno plodni, ali ne i neplodni .

Duphaston je odličan lijek koji možete koristiti, ali ako hoćemo izazvati ovulaciju , ne samo krvarenje, lijek treba početi uzimati redovito od npr 10. dana ciklusa... Postoje razne sheme davanja, ovisno o odgovoru jajnika , UZv slici (folikulometrija ) i td- i ovisno o tome što želimo postići. Davanje Duphastona tek kad menstruacija zakasni,ne utiče na ovulaciju, nego samo provocira krvarenja. Trebate napraviti još neke dodatne nalaze hormona,spolnih i prolaktin,te ovisno o tome početi sa redovitim uzimanjem Duphaston, ili lijeka za izazivanje ovulacije od samog početka ciklusa- sve u dogovoru sa svojim ginekologom.

 

Slična pitanja