Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Visoki TSH u trudnoći

Objavljeno: 23.09.2019.

Molim Vas trebala bih savjet stručnjaka jer sam se našla u ne baš zavidnoj situaciji. Imam 29 godina, dvoje djece, neplanski sam ostala trudna sad po treći put i kasnije saznala (sad sam 8 tjedana i 3 dana). Otprije 12 god. patim od hipertireoze koja nakon kratke remisije prelazi u hipotireozu Hasimoto. Unazad 6 mjeseci nisam uopće pod terapijom niti sam se kontrolirala. Sad nakon saznanja da sam trudna odmah sam otišla vaditi tsh koji je iznosio 16,40 (ref do4,0) ft3 4 (3,1- 6,8) ft4 8,9(12,0-22,0). Mene jako plaši ovoliko visok tsh. odmah su mi preporučili uzimanje eutiroxa od 175 mg te daljnje kontrole. Sad mene zanima Vaše stručno mišljenje, što vi mislite o ovoliko viskom tsh u ranoj trudnoći, da li je to već moglo utjecati na plod pošto je trudnoća i otkrivena tek u drugom mjesecu? Čujem da kažu da se razvija kretenizam i nizak IQ kasnije kod beba pa sam stvarno jako zabrinuta i ne znam što da radim i odakle da krenem.

Smješteno u Interna medicina

Odmah da vas malo umirim. Na sreću, kretenizam, kao teški oblik mentalne retardacije u sklopu teške hipotireoze, danas u praksi ni ne vidimo, upravo napretkom znanja i iskustva liječenja bolesti štitnjače. Ono što ni pod razno nemojte zanemariti, su redovite kontrole nalaza štitnjače koje se u trudnoći rade svakih 4-8 tjedana. Pitanje doze je individualna stvar kod svakog pacijenta i određuje se ovisno o nalazima TSH i FT4. Istina, loše reguliran rad štitnjače nosi dodatne rizike po samu trudnoću, ali pravovremena reakcija ne bi smjela kompromitirati daljnji uredan tijek trudnoće.
 

Slična pitanja