Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Zadržani pobačaj

Objavljeno: 07.10.2015.

Poštovani, obraćam Vam se za mišljenje vezano uz zadržani pobačaj u trećoj trudnoći. Prve dvije trudnoće (u dobi od 28 i 30 godina) bile su uredne i ishod su živorođena, zdrava djeca vaginalnim porodom bez komplikacija u 40/41 tjednu trudnoće.

Treća trudnoća je u 39.-oj godini, neplanirana, također urednih nalaza od samog početka: KKS, Fe b.o., urinokultura sterilna, Harmony prenatalni test pokazuje vrlo nizak rizik za 3 promatrane trisomije (<10.000). Zbog supkliničke hipotireoze (TSH 4,75 mU/L prije trudnoće) od dokazivanja trudnoće uveden je Euthyrox te je TSH dalje bio: 1,54 u 10. tj., 2,84 u 15., 3,56 u 19. tj. trudnoće. Od ostalih lijekova i vitamina uzimala sam: folnu kiselinu od dokaza trudnoće (5. tj.) do 14. tj. trudnoće, Mg šumeće tablete, od 14. tj. Prenatal s folnom kiselinom.

U dva navrata nađene su gljivice i liječene Plymicol vaginaletama i kremom te drugi put Rojazol vaginaletama uz dodatak Lactogyn kapsula. Izmjereni tlak na kontrolama 120/80, prirast tjelesne mase 2 kg do 19/20. tj., inače urednog zdravstvenog stanja.

Na redovnim kontrolama svaka 3-4 tjedna plod se uredno razvijao do 20-1 tj. kad je ultrazvukom na redovnoj kontroli ustanovljeno da nema više KČS, te sam upućena na inducirani pobačaj u kliniku. Nikakvih simptoma ovome događaju nije bilo, osim osjećaj da bi trebala jače osjetiti kretnje rastućeg ploda što je možda i rano za ovu dob trudnoće za tretirati kao simptom ili možda i znak budući da sam tek kretanje ploda počela osjećati. Nalaz na toj kontroli je bio: Cerviks 1. članak, zatvoren. Uterus mekan. St.č.1., UZV: Missed ab. Hospitalizirana sam i induciran je pobačaj prostaglandinskim gelom i kasnije oksitocinskim injekcijama uz kiretažu nakon poroda ploda (plod pri porodu imao dvostruko omotanu pupčanu vrpcu oko vrata).  Prateća terapija u i po izlasku iz bolnice: Bromergon 3x1/14d, Ergometrin 3x1/7d, Cefalin 2x1/7d.

UZV na kontroli nakon 10 dana još je pokazivao nekarakteristične odjeke u kavumu, te mi je ordiniran Ergometrin još 2x1/5 dana, a na UZV nakon tjedan dana kavum uterusa bio je uredan. PHD nalaz je pokazao da veličina fetusa i mjere organa odgovaraju gestacijskom tjednu 19/20; posteljica je premale mase za gestacijsku dob (68g), na prerezima svijetloružičasta; plodovi ovoji, pupkovina i posteljica građom odgovaraju gestacijskoj dobi. Preporuka mi je napraviti kontrolni pregled, PAPA, cervikalne briseve i UZV nakon 1-2 mjeseca po ovom događaju.

Zanima me Vaše mišljenje o: 
- eventualnim dodatnim pretragama (da/ne i zašto) zbog eventualne buduće trudnoće,
- da li bi preporučili i kad bi preporučili iduću trudnoću planirati (da li određeni broj mjeseci od datuma događaja ili nakon tolikog broja ciklusa);
- znam da je o uzroku teško nagađati, no kako Vi to vidite s obzirom na sve navedeno.

Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav!

Mišljenja sam da je sve što se dogodilo nesretan i nespretan stjecaj okolnosti na koji se nije moglo utjecati. Nikada nećete moći znati niti dokazati siguran uzrok onoga što se dogodilo. Nažalost, u zapravo slučajnim ”igrama prirode odnosno biologije”, mi sitni ljudi smo samo još uvijek samo slučajni promatrači onoga što se događa i odvija, a bez stvarne mogućnosti bilo kakvog utjecaja.

Mišljenja sam da ste Vi zapravo zdrava žena sa na svu sreću 2 uredne trudnoće i dvoje žive i zdrave djece. Spomenuta subklinička hipotireoza je već time što je prepoznata i tretirana zapravo eliminirana kao potencijalni čimbenik rizika onoga što se dogodilo.

Nisam siguran da prema navedenim činjenicama ima nekog velikog smisla raditi velike pretrage i obrade, jer ne očekujem da će se naći bilo što! Nalaze briseva cerviksa možete učiniti, ali nema nikakvih elemenata ni klinički, a niti prema detaljima patohistološkog nalaza, da se radilo o infekciji.

Navodite u opisu posteljice da je ona premalena za dob trudnoće, ali nema posljedičnog manjkavog razvoja djeteta-navodite da je plod bio urednih veličina i rasta!  Mogu se eventualno ”ukoliko hoćemo biti jako pametni” učiniti serologija na citomegalovirus, toxoplazmozu – što je dio pretraga za TORCH. No, kao što rekoh mala je vjerojatnost da će se nešto pronaći.

Vjerojatnost da se sve ponovi u Vašoj slijedećoj trudnoći ukoliko je poželite je jako mala. Nakon 4-5 mjeseci možete ići u novu trudnoću!

Slična pitanja