Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi dišnog sustava

Zapinjanje zalogaja u jednjaku

Objavljeno: 05.10.2015.

Poštovani, imam 34 godine. Muško, visok 188, težina 88 kilograma. Pazim na prehranu i vježbam minimum četiri puta tjedno. Nisam pušač. Imam problem sa gutanjem hrane tj. sa zapinjanjem zalogaja u jednjaku. Ako se ga ne sažvačem kvalitetno, zna mi zapeti, pa ga nekad moram izbaciti ulaznim putem. Dok nekad i slabije prožvakana prolazi dobro. To mi se događa na početku jela obično, najčešće kad sam u nekoj žurbi. Ta smetnja mi traje već tri godine. Išao sam na gutanje Barijeve kase i liječnik mi je rekao da je sve odlično. Nemam nikakvih žgaravica, nadutosti niti slično. Ništa me ne boli samo što zalogaj zapne. Moje pitanje je: trebam li se brinuti i što da napravim jer ja s tim mogu normalno živjeti, jedino me strah da ne bude nešto gore? Hvala

Grlo i donji dio ždrijela su vrlo osjetljiva područja. Tu se križaju putovi za gutanje, disanje, govor. Ima puno senzibilnih živaca koji mogu uzrokovati osjećaj stranog tijela i smetnje pri gutanju.
Najbolje je učiniti fiberendoskopski pregled gornjih dišnih i probavnih putova kojim se mogu sa sigurnošću riješiti sve dileme oko dijagnoze, a time i može se provesti adekvatna terapija.