Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Trudnoća

Zašto je došlo do spontanog pobačaja u 19. tjednu?

Objavljeno: 14.06.2017.

Poštovani, molila bih vas da mi pojasnite malo moj phd nalaz i mogući uzrok gubitka mog malenog andjelčića. Prepisat ću i dio s otpusnog pisma kako bih vam možda malo olakšala.

Dijagnoza: graviditas hbd 19+2, mors fetus in utero, ab inductus, prima se u odjel u 19. tj. amenoreje zbog zadržanog visokog pobačaja, uzv spalding pozitivan, FL za 15+2tj. KČS. neg. Terapija: ab inductus modus partus, evacuatio placentae instrumentalis, curettage sec. BOOM,PHD PHD NALAZ : Materijal: macerirani plod i placenta evakuirana instr. Opis: materijal je rastrgana posteljica većeg promijera oko 7,5cm i muški plod duljine 11,5cm (tjeme-trtica) i 16cm (tjeme-peta). Na plodu se nalazi i 17,5cm pupkovine. histološki, korion leve, korijalna ploča i pupkovina su primjerene građe. Resice primjereno vaskulizirane. Troboflast je atrofičan. Uperiviloznom fibrinoidu grudice vapna. Plod je maceriran. Organi su histološki većim djelom nekrotični, a u očuvanim djelovima se vide sjene struktura nezrelog tkiva ploda. Unaprijed hvala i nadam se brzom odgovoru.

Smješteno u Trudnoća, Ginekologija

Temeljem činjenica koje ste naveli ne mogu kazati što bi bio uzrok spontanog pobačaja kojeg ste imali. Patohistološki nalaz zapravo kaže da je od trenutka smrti ploda u maternici do trenutka dijagnoze, odnosno dovšenja trudnoće, prošlo oko 4 tjedna. Razmjerno često u praksi  doživljavamo takvu situaciju i stoga i postoji dijagnoze zadržanog (stručno latinski rečeno retiniranog) spontanog pobačaja. Zapavo trudnica najčeše nema nikakvih upozoravajućih simtpma da je plod odumro i da se trudnoća prestala razvijati. Dijagnoza se u takvim slučajevima postavlja na prvoj redovitoj kontroli koja uslijedi nakon smrti ploda. I, nažalost, ono što  dijagosticiramo najčešće iznenadi i slobodno da kažem  šokira i trudnicu, ali i ginekologa koji ženi mora prezentirati što se dogodilo. Budući da ne navodite nikakve druge činjenice o trudnoći ne mogu kazati ništa o uzroku spontanog pobačaja. No također, treba kazati da često zapravo uzrok spontanog pobačaja ostane nepoznat i ne uspijemo  ga saznati  jer svi budemo zatečeni takvim ishodom trudnoće koja se do tada posve uredno razvijala.

Slična pitanja