Olakšano liječenje teške upale oka - keratitisa

kapi za oci

Keratitis je upala rožnice oka, a dijeli se na površinski keratitis koji zahvaća površinske slojeve rožnice i obično ne ostavlja ožiljak, te duboki keratitis koji zahvaća dublje slojeve rožnice i obično ostavlja ožiljak.

Ova bolest pogađa više od 500.000 osoba godišnje diljem svijeta.

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjuktivitisu: osjetljivost oka na svijetlo, crvenilo spojnice  i osjećaj nelagode oka, a kasnije i u težim slučajevima napreduju do jake boli, gubitka vida i nastanka gnoja.

Bakterijski keratitis je izrazito progresivna bolest rožnice, prozirnog tkiva oka, čije liječenje uključuje zahtjevnu uporabu antibiotika: pacijent mora aplicirati jednu kapljicu lijeka svakih pet minuta na početku, a zatim po nekoliko kapi za oči svakih 15 do 30 minuta kroz tri dana. Uz to se koriste protuupalni lijekovi.

Ovakvo intenzivno liječenje vrlo je teško za mnoge bolesnike koji se obično ne mogu sami nositi s njegovim nedostatcima, stoga su često i hospitalizirani kako bi mogli dobiti prikladnu zdravstvenu skrb.

Znanstvenici su razvili novu 2-u-1 formulu koja kombinira antibiotike i analgetike. Kapi za oči sadrže nanočestice antibiotika i analgetika – svaka je veličine 1/50.000 širine ljudske vlasi, a dodana je tvar koja dulje zadržava lijek u oku.

Nove bi kapi za oči mogle znatno olakšati ovo zahtjevno liječenje i ukloniti potrebu za hospitalizacijom bolesnika.

Rezultati istraživanja Howida Kamala Ibrahima objavljeni su u časopisu Molecular Pharmaceutics.

 Prati nas na Viber Public Chatu!