Imate osjećaj da vam se nakon svakog obroka simptomi gastritisa pogoršavaju? Ako ne pazite što jedete, vjerojatno ste u pravu. Nutricionistkinja Nataša Šoštarić iz ” Definicije hrane ” objašnjava što biste trebali jesti za smirenje želudca i sprečavanje pojave gastritisa.
Upalu stijenke sluznice želuca, gastritis, karakteriziraju jaka bol u trbuhu, mučnina i problemi s probavom. Često je hrana glavni okidač pojave simptoma gastritisa, a preporuka je da se obrati pažnja na namirnice koje konzumirate. ” Prehrana bi se trebala bazirati na vlaknastom voću i povrću, jednostavnom i lako probavljivom mesu ili ribi, nerafiniranim visokokvalitetnim uljima, cjelovitim žitaricama, probioticima i sušenom bilju (začinima i čajevima) koje ne nadražuje sluznicu.”, pojasnila je Nataša Šoštarić te dodala; “Bit je da se koriste namirnice koje probavljene ne djeluju kiselo u organizmu, imaju protuupalna svojstva, lako su probavljive i ne potiču dodatno lučenje želučane kiseline. Općenito, hrana bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i tvarima koje djeluju protuupalno može ublažiti simptome gastritisa.”
Donosimo dva recepta koji će ublažiti neugodne simptome:
Smoothie koji “gasi požar” u želudcu
Sastojci potrebni za pripremu:
- 100 ml probiotičkog jogurta
- 2 lista mlade blitve
- 1 jabuka
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica đumbira
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 1 žličica maslinovog ulja
Priprema: Sve sastojke smiksajte u blenderu i razrijedite s nezaslađenim čajem od kamilice.
Jednostavan čaj za želudac
2 tanka kolutića svježeg đumbira i 1 žličicu kurkume prokuhajte 5 minuta u 1 litri vruće vode. Procijedite i prelijte preko 1 žlice čaja od mente i 1 žlice sušene kamilice. Pustite da odstoji 5 minuta i pijte kroz dan.
Autor recepata: Nataša Šoštarić iz “Definicije hrane”
Foto: Shutterstock
Ana A.