Zdrav kao dren samo se srušio na plaži? Liječnici: Iznenadna srčana smrt može nastupiti bez prethodno poznate srčane bolesti

Iznenadna smrt na plazi

Iznenadna srčana smrt je nagla, neočekivana smrt uslijed trenutnog gubitka srčane funkcije. Smrt nastupa unutar jednog sata od početka simptoma, ali se najčešće događa već nakon nekoliko minuta. U riziku od iznenadne srčane smrti su gotovo sve osobe sa srčanim bolestima, ali najvažnije su: koronarna bolest srca, kardiomiopatije i zatajenje srca.

Spriječite infarkt na odmoru! Kardiolog zna što trebate izbjegavati i što nikako ne smijete raditi s hranom!

Neposredni uzrok iznenadnoga prestanka rada srca najčešće je zloćudni poremećaj srčanoga ritma, tzv. fibrilacija klijetki, kojoj su obično u podlozi bilo bolest koronarnih arterija, odnosno akutni infarkt miokarda, bilo bolesti samoga srčanoga mišića i ostalih srčanih struktura, ali i neke nasljedne bolesti koje mogu pogodovati iznenadnoj smrti osobe s prividno zdravim srcem

Nagli ulazak u more može biti fatalan

Do iznenadnih smrti na plaži dolazi, prije svega, zbog nepažnje samoga pacijenta, objašnjava dr. med. Dražen Šebetić i dodaje:

Ponekad je to uvjetovano time da pacijent uopće ne zna da ima neku od srčanih bolesti. Znači, ako se radi o hladnoj vodi, nagli ulazak u hladnu vodu kod pacijenta koji već ima koronarnu bolest, a da ne zna da je ima, može dovesti do nagloga grča krvnih žila u cijelom tijelu, pa tako i koronarnih arterija i do nastupa srčanog udara što može prouzrokovati naglu smrt u vodi.

Kod onih pacijenata koji znaju da imaju srčanu bolest također nagli ulazak u hladnu vodu može dovesti do sličnih posljedica. Može dovesti i do nagloga popuštanja srca i sličnih teških srčanih komplikacija.

Ovo je najčešće pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru!

Prvi simptomi – kada trebamo posumnjati na srčani udar?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza prsne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u lijevu ruku, u leđa, u čeljust... A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje.

Prvi i osnovni simptom srčanog udara je snažna bol! Naučite je prepoznati

M. R. S.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!