Kad imate problema sa zatvorom, postoje dva hranjiva sastojka o kojima biste mogli puno čuti: magnezij i vlakna. Oba su poznata po tome što pokreću stvari u gastrointestinalnom traktu – ali koji biste trebali prvo probati?
Jesu li za zdravu stolicu važniji magnezij ili vlakna?
U tijelu, magnezij igra ulogu u sintezi proteina, funkciji mišića i živaca, kontroli glukoze u krvi, regulaciji krvnog tlaka, proizvodnji energije, razvoju kostiju, sintezi DNK, funkciji živaca, kontrakciji mišića i normalnom srčanom ritmu. Važan je za mnoge tjelesne procese, uključujući i pomoć pri obavljanju velike nužde.
Magnezij, osobito u oblicima poput magnezijevog citrata i magnezijevog oksida, djeluje tako da uvlači vodu u crijeva, što omekšava stolicu i potiče rad crijeva, objašnjava gastroenterolog David Clarke.
Osim toga, magnezij opušta probavne mišiće, što također može pomoći u poticanju pokretanja crijeva, dodaje gastroenterolog Harold G. Tepler.
Izvori magnezija
Magnezij se nalazi u mnogim namirnicama, poput sjemenki bundeve, chia sjemenki, badema, špinata, indijskih oraščića, kikirikija i sojinog mlijeka.
Vlakna su vrsta ugljikohidrata koja promiču redovitu stolicu, zdravlje srca, zdravu težinu, uravnotežen šećer u krvi i dugovječnost.
Prehrambena vlakna, topiva i netopiva, djeluju tako da dodaju masu stolici i potiču rast korisnih crijevnih bakterija, kaže Clarke.
Topiva vlakna upijaju vodu i stvaraju gel dok prolaze kroz probavni trakt, što olakšava pražnjenje. Netopiva vlakna ne upijaju vodu, već povećavaju masu stolice i olakšavaju izbacivanje.
Dijetetske smjernice preporučuju unos 28 do 34 grama vlakana dnevno. Međutim, ne postoje određene preporuke za količinu netopivih i topivih vlakana koju biste trebali imati svaki dan. Konzumiranje puno biljne hrane osigurat će mješavinu vlakana, kao što su voće, povrće, mahunarke, grah, grašak i cjelovite žitarice, koja će vam pomoći da budete zdravi – i redoviti.
Magnezij naspram vlakana: Što je bolje za ublažavanje zatvora?
Magnezij i vlakna sigurni su za korištenje zajedno i mogu uzrokovati snažniju reakciju nego svaki zasebno, ali jedno ne čini drugo učinkovitijim, slažu se stručnjaci.
Počnite s povećanjem unosa vlakana putem hrane, a zatim u dogovoru s liječnikom prijeđite na mogući dodatak magnezija i/ili vlakana ako ne osjetite olakšanje.
H. A.