Studija pokazuje da prehrana bogata prerađenim namirnicama može smanjiti kvalitetu sperme, utjecati na hormone i povećati rizik od metaboličkih problema.
Novo istraživanje pokazuje da konzumacija ultra-prerađene hrane može negativno utjecati na muško reproduktivno zdravlje, uključujući kvalitetu sperme, ali i na opće metaboličko zdravlje.
Studija objavljena u časopisu Cell Metabolism navodi da redovita konzumacija ultra-prerađene hrane može dovesti do povišenih razina kolesterola, povećanja tjelesne mase i rasta masnog tkiva. Sudionici koji su jeli ultra-prerađenu hranu, kako piše Healthline, u prosjeku su dobili više od jednog kilograma, a istraživači su primijetili i trend pogoršanja kvalitete sperme.
Autori studije naglašavaju da se ti učinci javljaju čak i kada je ukupni unos kalorija isti kao kod osobe koja se hrani neprerađenom hranom. Stoga, kako ističe Philip Werthman, dr. med., urolog i direktor Centra za mušku reproduktivnu medicinu u Los Angelesu, nije bitno samo koliko kalorija unosimo, već kakve kalorije unosimo.

– Ovo istraživanje dokazuje da konzumacija ultra-prerađene hrane šteti kardiometaboličkim i reproduktivnim ishodima, bez obzira na unos kalorija – ističu istraživači.
Učinci na kvalitetu sperme
Studija je obuhvatila 43 muškarca u dobi od 20 do 35 godina, koji su naizmjenično tri tjedna jeli prehranu bogatu ultra-prerađenom hranom, odnosno neprerađenu prehranu, uz tromjesečni „period čišćenja“ između dijeta. Polovica sudionika imala je i dodatnih 500 kalorija dnevno.
Iako nijedan rezultat nije dosegao statističku značajnost, čini se da postoji pad kvalitete sjemena kada se promatraju kumulativni podaci. Međutim, intervencija je trajala tri tjedna, a ciklus proizvodnje sperme obično traje dva do tri mjeseca – Michael Eisenberg, dr. med., profesor urologije na Sveučilištu Stanford
Istraživači su otkrili da ultra-prerađena hrana povećava razine ftalata cxMINP, tvari koja može narušiti hormone. Također, smanjile su se razine testosterona i folikul-stimulirajućih hormona, ključnih za proizvodnju sperme. Neke od tih tvari mogu dolaziti iz plastične ambalaže u kojoj se hrana nalazi.
Cjelokupno zdravlje ključno za reprodukciju
Reproduktivni sustav, ističe Werthman, ovisi o cjelokupnom zdravlju. Tako osoba koja dobije na težini, razvije dijabetes tipa 2 ili poveća razinu kolesterola može primijetiti pad reproduktivnog zdravlja, poput kvalitete sperme.
Autorice studije ističu da uvođenje ultra-prerađene hrane 1970-ih godina korelira s padom svjetskog broja spermija za oko 60%.
Studija je pokazala da tvari koje narušavaju hormone i drugi sastojci mijenjaju razine hormona kod muškaraca, čak i ako su muškarci inače zdravi. To znači da konzumacija ultra-prerađene hrane i dalje povećava rizik od kroničnih bolesti – Kristin Kirkpatrick, nutricionistica i predsjednica KAK Consulting
Široki zdravstveni učinci ultra-prerađene hrane
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ultra-prerađena hrana čini oko 55% ukupno unesenih kalorija u SAD-u, a mlađe osobe konzumiraju je češće od odraslih. Ova hrana je često „hiperukusna, energetski gusta, siromašna dijetalnim vlaknima i sadrži velike količine soli, šećera i nezdravih masti“. Među glavnim izvorima su sendviči, hamburgeri, slatki pekarski proizvodi, zaslađena pića i slane grickalice.
Nedavna istraživanja pokazuju da ultra-prerađena hrana značajno doprinosi pretilosti, povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, apneje u snu, moždanog udara i kognitivnog pada, a povezana je i s preventabilnim smrtima u SAD-u.

Konzumacija ultra-prerađene hrane, dodaje Kirkpatrick, znači da se ne konzumiraju druge namirnice koje štite srce, poput voća, povrća, zdravih masti i vlakana. Višak šećera i natrija dodatno povećava rizik od bolesti srca.
Werthman pak zaključuje kako je ova studija samo još jedna potvrda da nas “prehrambena industrija truje posljednjih 20 do 30 godina”, no sada se vide i učinci.
Kako poboljšati muško reproduktivno zdravlje
Kombinacija zdravih prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti i izbjegavanja štetnih čimbenika može značajno pomoći muškarcima da očuvaju svoje reproduktivno i opće zdravlje.
Stručnjaci naglašavaju važnost životnih navika:
- Prehrana: cjelovite žitarice, voće, povrće, mediteranska prehrana.
- Tjelovježba: redovita fizička aktivnost pomaže održavanju zdrave tjelesne mase.
- Izbjegavanje alkohola i duhana.
- Dobar san, upravljanje stresom i održavanje zdrave tjelesne mase također pozitivno utječu na reproduktivno zdravlje.
– Izvori topline, poput sauna i vrućih kadica, privremeno mogu utjecati na kvalitetu i količinu sperme. Tijelo je integrirani sustav i sve ove stvari utječu na reproduktivni sustav – dodaje Werthman.
(Ordinacija.hr)