U najrizičnije namirnice zbog kojih nam prijeti trovanje spada zeleno lisnato povrće, krumpir, jaja, tuna, kamenice, sir, sladoled, rajčice, bobičasto voće i klice.
Pokazali su to rezultati najnovije američke studije provedene u suradnji s američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA).
Dobivene rezultate
istraživači temelje na čak 40 posto zabilježenih slučajeva trovanja hranom u
SAD-u. Objavljena lista potencijalno opasnih namirnica izazvala je burno negodovanje američke
prehrambene kompanije.
Iz zelenoga lisnatog povrća prijete kemikalije kojom su tretirani, ponajprije
pesticidi. Kuhani se špinat ne smije podgrijavati. To vrijedi i za krumpir. Iz
jaja i sladoleda prijeti salmoneloza, a rajčice, bobičasto voće i klice mogu
biti opasne ako su špricane pesticidima.
Tuna može uzrokovati trovanje teškim metalima ukoliko more
nije čisto. Ako se nepravilno skladišti, iz tune i plave ribe prijeti trovanje histaminima.
Kamenice su potencijalno opasne jer se u njima mogu sakriti bakterije.
Ordinacija.hr