Osim svog specifičnog mirisa i jedinstvene arome, ružmarin odlikuje pregršt zdravstvenih dobrobiti. Koristite ga u kuhinji, njezi tijela i u svom domu!
Ova ljekovita mediteranska biljka sadrži nekoliko desetaka antioksidansa – spojeva koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe učinkovitost ružmarinske kiseline.
Za dobro pamćenje
Ružmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. Neke studije tvrde kako oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala molekule kisika u organizmu imaju utjecaj na Alzheimerovu bolest. Ako je doista tako, ružmarin je idealna pomoć kod takvih stanja.
Za čist dom bez toksina
Možete se riješiti bakterija iz svog doma na ekološki prihvatljiv način – bez kemikalija ako koristite dezinfekcijski sprej na bazi ružmarina. Antibakterijska svojstva ove biljke podrazumijevaju eliminaciju bakterija koje su česte u domovima i koje lako mogu dovesti do ozbiljnih problema, npr. E. coli ili Staphylococcus aureus.
Kako napraviti dezinfekcijski sprej? Prokuhajte stabljike ružmarina pola sata, ohladite i procijedite. Ovaj “čaj” prelijte u bočicu s raspršivačem te čuvajte u hladnjaku.
Riješite se akni
Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazalo je učinkovitost ružmarina protiv bakterija koje uzrokuju akne – Propionibacterium acnes.
Za savršen vid
va zdrava mediteranska biljka može pomoći u sprječavanju degenerativnih bolesti očiju koje pogađaju određene strukture oka, poput retinitis pigmentose.
Protiv raka
Prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za posljedicu stvaranje kemijskih spojeva koji mogu povećati rizik od karcinoma. Glavni spojevi koji uzrokuju rak, a koji nastaju kuhanjem mesa su heterociklički amini. Istraživači Sveučilišta u Kansasu nedavno su proučavali utjecaj dodavanja ekstrakta ružmarina mljevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mješavinu ružmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline. Istraživači su utvrdili kako dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje razinu heterocikličkih amina od 30 do 100 posto. Uz to, znanstvenici su otkrili kako se zbog dodavanja dva posto ekstrakta ružmarina piletini na žaru ukupna količina heterocikličkih amina smanjila sedam puta.
Nadutost
Popularni “televizijski liječnik” Mehmet Oz ističe čaj od ružmarina ako vas muči nadutost. Možete ga zasladiti, ali izbjegavajte bijeli šećer i umjetna sladila. Zeleno svjetlo dr. Oz daje agavi.
K. Pužar