Adenoidne vegetacije - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Adenoidne vegetacije

simptomi koje ste odabrali

Nazalni govor (govor kroz nos)

Hrkanje

Disanje na usta

Infekcije uha koje se ponavljaju

Dugotrajan kašalj

Opis bolesti

Adenoidne vegetacije, tzv. treći krajnik limfno je tkivo smješteno iza nosnih hodnika i nosne šupljine odnosno u gornjem dijelu grla iza i iznad krajnika. Adenoidi, kao i krajnici rastu u dobi od 5 do 7 godina, a njihova je uloga zaštita organizma maloga djeteta od infekcija dišnoga trakta.

Simptomi

Na povećanje adenoida ukazuju: nazalni govor (govor kroz nos), hrkanje, disanje na usta te infekcije uha koje se ponavljaju. Osim ovih simptoma, kod pacijenta se pojavljuje i dugotrajan kašalj, iscjedak iz nosa, glavobolja te oslabljen sluh.

Liječenje

Infekcija adenoida uspješno se liječi antibioticima, iako je ponekad potrebno njihovo kirurško odstranjenje. Međutim, adenoidektomija se izvodi samo u težim slučajevima apneje pri spavanju u kojoj dijete tijekom noći na nekoliko sekundi prestane disati.

Posebna napomena

Ako previše narastu ili ih se ne liječi na vrijeme, adenoidi mogu smanjiti ili potpuno onemogućiti tijek zraka kroz nos. To će uzrokovati infekcije nosa, grla, sinusa i uha te dovesti do raznih komplikacija povezanih s disanjem na usta. Rast adenoida primarni je razlog kroničnih tegoba. Infekcije izazvane alergijama drugi su razlog koji može potaknuti naticanje adenoida.