Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Afte

simptomi koje ste odabrali

Ranice u ustima

Nelagoda u ustima

Opis bolesti

Ranice u usnoj šupljini koje su bolne na dodir ili konzumaciju hrane nazivamo aftama. Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ranice u usnoj šupljini nisu veće od jednog centimetra u promjeru, a mogu izazvati ozbiljne poteškoće. Njihov uzrok nije potpuno jasan, ali smatra se da ulogu igra više faktora. Neki od tih faktora su obiteljska anamneza, mehaničke ozljede (od napuknutog zuba, četkice ili aparatića za zube), iritacije od začinjene, kisele i slane hrane, hormonalne promjene (npr. od upotrebe tableta za kontracepciju), nedostatak određenih vitamina i minerala (željeza, folne kiseline, cinka ili vitamina B12) kao i emocionalni stres i oslabljen imunitet.

Prevencija

Osobe koje među članovima obitelji imaju zabilježenu povijest afti svakako moraju poduzeti mjere opreza. Redovita kontrola vitaminskog i mineralnog statusa dobar je oblik prevencije. Osobe koje su izložene pojačanom stresu za posljedicu mogu imati pojavu afti. Promjena imunološkog statusa uslijed korištenja nekih lijekova također može dovesti do pojave afti. Pravilna prehrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vježbanje ispravan je oblik prevencije.

Simptomi

Malene ranice najčešće na unutrašnjosti usta ili obraza koje se mogu pojaviti i na jeziku ili desnima. Unutrašnjost ranice je bijela ili žuta, a vanjski dio je svijetlo-crven. Pojavljuju se iznenada i to sljedećim redoslijedom: dominira osjećaj nelagode u ustima, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postupno povećavaju, a proces trajanja je od tri do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (četiri do deset). Bolesnik se žali na oštru bol koja se pojačava pri konzumiranju začinjene ili kisele hrane.

Liječenje

Liječenje afti nije potrebno jer se u većini slučajeva povuku nakon nekoliko dana. Jedan od savjeta je da u prvoj fazi bolesti, dok se afte još nisu proširile po usnoj šupljini, umočite pamučni štapić u mješavinu 50 posto hidrogen peroksida i 50 posto vode i nanesete na ranicu (hidrogen peroksid dezinficira ranu). Izbjegavajte začinjenu i kiselu hranu dok ne zaraste. Kod težih slučajeva posjetite liječnika koji vam može propisati protuupalne lijekove ili posebnu vodicu za ispiranje.