Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

AIDS

simptomi koje ste odabrali

Gubitak tjelesne težine

Vrućica

Umor

Otečenost limfnih čvorova

Proljev

Jarko crveno ždrijelo

Ljuštenje kože

Tamno crveni jezik

Noćno znojenje

Suhi kašalj

Bijele mrlje po koži

Opis AIDS-a

AIDS je bolest koju uzrokuje virus poznat pod skraćenicom HIV (engl. Human Immunodeficiency Virus). Glavno obilježje bolesti je neadekvatno funkcioniranje imunološkog sustava jer virus napada stanice zadužene za obranu organizma od infekcija. Osobe zaražene HIV virusom u uznapredovalim fazama bolesti postaju lako podložne različitim infekcijama kao što su upala pluća, tuberkuloza te tzv. oportunističke infekcije (infekcije koje se kod zdravih ljudi vjerojatno ne bi nikad razvile) te često razvijaju različite tumore kao npr. Kaposijev sarkom (inače rijedak oblik raka kože). HIV se prenosi nezaštićenim spolnim kontaktom, transfuzijom krvi, korištenjem kontaminirane igle (primjerice kod narkomana), te se može prenijeti preko majke na nerođeno dijete.

Simptomi AIDS-a

Mnogi zaraženi u početku ne razvijaju simptome. Kod nekih se nakon nekoliko mjeseci razvijaju simptomi nalik gripi, nakon čega nastupa razdoblje bez simptoma za vrijeme kojeg je virus vrlo aktivan i postupno uništava imunološki sustav. Simptomi infekcije HIV-om uključuju natekle limfne čvorove, brz gubitak težine, ponavljane vrućice i noćno preznojavanje, suhi kašalj, dugotrajan umor, bijele mrlje, oštećenja na koži, crvenilo jezika, usta ili ždrijela, uporne prehlade, dugotrajne proljevi, gljivične infekcije. U fazi kada se razvije AIDS javljaju se i oportunističke infekcije, tumori, osipi, bolovi u zglobovima, nepodnošenje hladnoće i dr.

Prevencija

Srž prevencije je izbjegavanje rizičnih ponašanja. Korištenje prezervativa može uvelike smanjiti rizik od zaraze. Prezervativ treba koristi pri bilo kojoj vrsti seksualnog čina (oralni, vaginalni, analni). Promiskuitetno ponašanje i često mijenjanje seksualnih partnera povećava rizik od zaraze. Ovisnici o drogama ne smiju međusobno dijeliti igle. HIV pozitivne žene ne smiju dojiti svoje dijete jer se virus može prenijeti i preko majčinog mlijeka.

Liječenje

Za sada ne postoji lijek koji bi trajno uništio virus u tijelu. Međutim, postoje lijekovi kojima se bolesniku život može uvelike produljiti. Među njima se najviše koriste zidovudin, didanozin, zalcitabin, lamivudin i stavudin. Antibiotici se danas uspješno koriste preventivno za suzbijanje oportunističkih bakterijskih infekcija.

Posebne napomene

Često je pitanje može li se HIV prenijeti poljupcem. Odgovor je – načelno ne, s obzirom da se virus HIV-a ne prenosi slinom. Međutim, ako je riječ o tzv. ˝dubokom˝ ljubljenu u kojem se izmjenjuju velike količine sline sa zaraženom osobom koja ima otvorene ranice u ustima ili krvareće desni, postoji rizik od zaraze.