Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Akne

simptomi koje ste odabrali

Gnojni sadržaj

Upaljena crvena koža

Opis bolesti

Akne (lat. Acne vulgaris) su upalno oboljenje kože prouzročeno promjenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i lojne žlijezde. Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice ili prištići.

Simptomi

Koža je na mjestu upale nategnuta i najčešće crvena, može se upaliti ili u nekim slučajevima ispuniti gnojnim sadržajem. Najčešće se pojavljuju na čelu i bradi, a kod nekih osoba mogu zahvatiti i veće površine kože lica. Osim lica mogu se pojaviti na prsima, ramenima ili na gornjim predjelima leđa. Ako se mehanički pokušava odstraniti gnojni sadržaj može doći do infekcije okolnog tkiva. Infekcija u pojedinim slučajevima može prodrijeti duboko u kožu te ostaviti duboke i trajne ožiljke.

Prevencija

Dugo je vladalo mišljenje da su akne sastavnica adolescentnog razdoblja. Novija saznanja govore da postoje različiti čimbenici koji dovode do nastanka akni. Važno je napomenuti da obiteljska anamneza ima značajnu ulogu. Kod žena se akne često povezuju sa uporabom kontracepcijskih sredstava. Oralna kontracepcija može izazvati akne, ali ih i suzbiti, što u konačnici ovisi o vrsti kontracepcije. Ponekad su razlog za pojavu akni i kortikosteroidi.

Liječenje

Liječenje akni ovisi o simptomima. U praksi pojedinci posežu za različitim alternativnim pristupima od koji su neki pouzdani, dok drugi mogu izazvati dodatno pogoršanje bolesti. U prodaji se mogu naći različiti proizvodi (losioni, kreme) kojima većina osoba pokušava prekriti akne. Važno je znati da neovisno za koji se proizvod odlučite, on treba sadržavati vodu uz hipoalergenski učinak . Službena medicina zagovara proizvode kojima je cilj usporiti ili zaustaviti proizvodnju loja i keratina. Dermatološki preparati koji se preporučuju kod osoba koje imaju gnojne nakupine trebaju ograničiti rast bakterija ili potaknuti gubitak površinskih stanica kože kako bi se zatvorene pore otvorile. Osobe koje imaju teži oblik akni obavezno se moraju obratiti dermatologu kako bi se pristupilo temeljnoj obradi kože i sustavnom liječenju.

Posebna napomena

Inficirana mjesta na koži ne smiju se istiskivati. Za navedene postupke potrebno je poštivati antiseptička pravila koja jedino mogu provesti zdravstveni djelatnici. Svako nestručno i nehigijensko tretiranje akni može dovesti do daljnje infekcije i ozbiljnih upalnih procesa koji mogu ostaviti trajne ožiljke na koži.