Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Alergije

simptomi koje ste odabrali

Iscjedak iz nosa

Kašalj

Kihanje

Preosjetljivost na hranu

Probavne poteškoće

Nadražena koža

Upaljena crvena koža

Curenje nosa

Opis bolesti

Riječ alergija odnosi se na više različitih reakcija tijela. Važno je naglasiti da je alergija neprirodna reakcija obrambenog sustava na tvari koje, u većini slučajeva, nisu štetne. U preosjetljivosti tipa 1 tijelo je preosjetljivo, a za obranu stvara antitijela. Kada je osoba preosjetljiva, izložena je alergenima. Alergije se javljaju u raznim oblicima i razlikuju se težinom od onih koje su blage do onih koje su opasne te mogu izazvati smrtni ishod.

Simptomi

Alergije se javljaju u mnogo različitih oblika i uobičajeno je da se svrstavaju u opće kategorije prema vrstama tvari koje ih uzrokuju ili dijelovima tijela koje pogađaju. Simptomi alergije mogu bit curenje nosa, kašalj, kihanje do situacija u kojima je ugrožen život osobe. Osjetljivost na hranu, učestale probavne poteškoće mogu biti neki od simptoma alergije na hranu ili neki njezin sastojak. Promjene na koži kao što je nadražena koža koja svrbi ili je crvena često se povezuje sa alergijom na lijekove, korove trava ili ubode insekata.

Prevencija

Osobe sa pozitivnom obiteljskom anamnezom daleko su više izloženu riziku od pojave alergije od ostalih. Preventivne mjere treba uskladiti sa oblikom alergije koju osoba ima ili bi je mogla razviti zbog obiteljske sklonosti i povremenih simptoma. Osobe koje imaju respiratornu alergiju trebaju posebnu pozornost obratiti na mikroklimatske uvjete. Tijekom toplih godišnjih doba, kod kuće i u autu trebaju koristiti rashladni uređaj kako bi zadržali pelud van prostora; redovito čistiti prostor od prašine (vlažnom krpom), vlažne površine u prostoru potrebno je redovito održavati dezinfekcijskim sredstvom kako bi se uništila plijesan. Kućne ljubimce treba držati izvan stambenog prostora. Ako pokazujete simptome alergije na hranu ili neke od prehrambenih proizvoda redovito provjeravajte sadržaje proizvoda prije konzumacije jer ponekad i najmanji tragovi kikirikija ili nekog drugog sastojka na kojeg ste alergični mogu biti pogubni za život.

Liječenje

Mali broj alergija može se u cijelosti izliječiti. Najbolji način liječenja alergija je izbjegavanje tvari koje ih potiču. Osnovni lijekovi za alergije su antihistaminici.

Posebna napomena

Zapamtite, bilo koji alergen može u nekom trenutku izazvati anafilaktički šok, najčešće su to ubodi kukaca, neke vrste hrane (npr. školjke i orasi) te injekcije određenih lijekova. Alergijske reakcije se razvijaju naglo i burno. Osobe koje imaju sklonost ka učestalim alergijskim reakcijama trebaju slijediti i strogo se pridržavati uputa liječnika. Redovito uzimanje terapije uz mjere prevencije neizostavno. U slučaju da dođe do anafilaktičkog šoka ODMAH POZOVITE HITNU POMOĆ 194. U situaciji kada je ljudski život u smrtnoj opasnosti, uslijed alergijske reakcije, liječnici daju injekciju adrenalina kako bi se proširili bronhijalni putevi i spasio život.