Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Alkoholizam

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Drhtanje ruku

Prekomjerno znojenje

Halucinacija

Opis bolesti

Alkoholizam je psihički poremećaj u čijoj su osnovi tjelesna i psihička ovisnost o alkoholu, povećana tolerancija na alkohol i apstinencijski simptomi kad se alkohol prestane konzumirati. Alkoholičari imaju problema u radnom, socijalnom i obiteljskom funkcioniranju, a mogu imati i niz zdravstvenih problema kao što su ciroza jetre, hipoglikemija, bubrežna oboljenja, oštećenje mozga i srca, gastritis i upala gušterače, impotencija kod muškaraca, povećana opasnost od raka grla, jednjaka, želuca, gušterače i gastrointestinalnog trakta.

Simptomi

Osoba ne može kontrolirati/ograničiti količinu alkohola koju pije te ima snažnu potrebu za opijanjem. Stvara se tolerancija na alkohol – osobi su potrebne sve veće količine pića za postizanje istog efekta. Alkoholičari često piju sami ili potajice. Kod prestanka pijenja pojavljuju mučnina, pojačano znojenje, drhtanje ruku. Gubitak pamćenja nakon opijanja, propuštanje obaveza i dogovora. Problemi s obitelji, prijateljima, nadređenima ili problemi sa zakonom.

Prevencija

Najbolja prevencija je uopće ne početi uzimati alkohol. Kod liječenih alkoholičara u prevenciji ponovnog pijenja bitnu ulogu imaju jaka socijalna podrška obitelji i prijatelja, pohađanje grupa podrške i/ili psihoterapija, izbjegavanje društva ili aktivnosti koje mogu biti iskušenje za uzimanjem alkohola, organiziranje slobodnog vremena, preuzimanje novih, ispunjavajućih aktivnosti.

Liječenje

Prestanak pijenja osnova je liječenja. Ponekad je na početku liječenja potrebna hospitalizacija, s obzirom da osoba može imati konvulzije, halucinacije i tzv. delirium tremens. Mogu se koristiti i lijekovi za liječenje apstinencijskog sindroma koji su po svojim farmakološkim učincima slični alkoholu, benzodiazepini i antidepresivi. Bitnu ulogu imaju programi rehabilitacije, psihoterapija i grupe podrške.

Posebne napomene

Prekidanje dugoročne ovisnosti može izazvati delirium tremens - stanje koje uključuje nekontrolirano drhtanje, grčeve, paniku i halucinacije. Ovo je opasno stanje koje se mora pravodobno liječiti, jer u određenim slučajevima može imati i smrtni ishod.