Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Alkoholna ciroza jetre

simptomi koje ste odabrali

Gubitak tjelesne težine

Povišena tjelesna temperatura

Malaksalost

Kronični umor

Žutica

Opis bolesti

Ciroza jetre je kronična, progresivna bolest, koju karakterizira propadanje jetrenih stanica, stvaranje fibroznog tkiva i poremećaj cirkulacije u jetri, što otežava funkcioniranje ovog vitalnog organa. Postoji niz različitih uzročnika ciroze, a jedan od češćih jeste prekomjerna upotreba alkohola koji svojim toksičnim djelovanjem uzrokuje masnu infiltraciju jetre te nepovratno oštećenje hepatocita.

Prevencija

Prevencija koja se temelji na zdravstvenoj edukaciji o štetnosti alkohola na ljudsko zdravlje, može biti učinkovita u daljnjim aktivnostima i odnosu mlade osobe prema konzumiranju alkohola. Kod osoba u koji postoji sklonost ka konzumiranju alkohola kao oblik prevencije je potraživanje pomoć stručnjaka kako bi se provele pravovremeni postupci pomoći kojima je cilj suzbiti razvoj ovisnosti o alkoholu koji u velikom broju slučajeva dovodi do alkoholne ciroze jetre.

Simptomi

Ovo oboljenje prate malaksalost, kronični umor, naglo smanjenje tjelesne težine, česta povišena temperatura i žutica koja nastaje uslijed nagomilavanja bilirubina u krvi. Na licu, grudnom košu i rukama pojavljuju se crvene točkaste mrlje iz kojih se granaju kapilare na dlanovima se javlja pojačano crvenilo, ovo su ujedno i prvi simptomi ciroze jetre, dok u uznapredovanom stadiju bolesti dolazi do nakupljanja i zadržavanja tekućine u trbuhu. Simptomi kod muškaraca mogu biti i atrofija testisa, smanjena maljavost po koži i ginekomastija (bolno povećanje grudi), a ukoliko dođe do oštećenja mozga, nastupaju psihičke promjene u vidu depresije, anksioznog poremećaja, konfuzije, smanjene moći rasuđivanja i esencijalnog tremora.

Liječenje

Vrlo često bolesnici pokazuju otpor prema liječenju. U većini slučajeva zbog obiteljskog nasilja jedna od mjera koja se provodi je obavezno bolničko liječenje. O terapiji i tijeku odluku donosi liječnik uz jednu neizostavnu mjeru koja se definira “STROGOM APSTINENCIJOM OD ALKOHOLA“

Uz farmakoterapiju prema preporuci liječnika ordinira se individualna i grupna psihoterapija. Aktivno sudjelovanje u grupama za potporu (klubovi anonimnih alkoholičara) samo su neke od socioterapiskih pristupa u liječenju koje je dugačko i kontinuirano.