Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Amiotrofična lateralna skleroza

simptomi koje ste odabrali

Otežano disanje

Poremećaj govora

Otežano gutanje

Slabost u nogama

Opis bolesti

Skraćeno ALS- naziva se još i Lou Gehrigova bolest – po poznatom igraču baseballa kojem je dijagnosticirana 1939. g. ALS je neurološka bolest kod koje odumiru motorički neuroni što uzrokuje oduzetost mišića i gubitak normalnih tjelesnih funkcija. U većini slučajeva, ne zna se uzrok bolesti, genetsko nasljeđe ima ulogu u tek 5 do 10 slučajeva. Istraživanja pokazuju da neke osobe koje boluju od ALS- a imaju nasljedne mutacije na određenim genima koje bi se mogle povezati te povišene razine neurotransmitera glutamata što se povezuje s oštećenjem živčanih stanica.

Simptomi

Rani znakovi bolesti očituju se u otežanom hodanju i izvođenju rutinskih aktivnosti. Može se pojaviti slabost u nogama, stopalima i zglobovima, nespretnost u izvođenju pokreta rukama, otežan govor. Kako bolest napreduje slabe i ostali udovi, javljaju se i tegobe pri žvakanju, gutanju i disanju te opća mišićna slabost.

Prevencija

Ne postoji utvrđeni način prevencije ALS- a.

Liječenje

Ne postoji lijek za ovu bolest. ALS je i dalje smrtonosna bolest, a većina oboljelih umire unutar 3 do 5 godina od posljedica respiratornog zatajenja. Lijekovi koji se koriste usmjereni su na usporavanje progresije bolesti. Prepisuje se lijek Riluzol koji kod određenog dijela oboljelih usporava napredak bolesti. Mogu se prepisati i lijekovi i uređaji za popratne tegobe, kao što su grčevi u mišićima, umor, problemi sa spavanjem, depresija, problemi s disanjem i dr.

Posebne napomene

Kod ALS-a jedine živčane stanice koje su napadnute su motorički neuroni, dok osjetilno i intelektualno funkcioniranje osobe ostaje potpuno očuvano. Na ovaj način osoba postaje zarobljena u vlastitom tijelu koje ju više ˝ne sluša˝. Zato mnogi oboljeli pokazuju depresivne simptome, te je uz medicinsko liječenje nužna jaka socijalna potpora i psihološka skrb o oboljelom.