Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Anorektalni apces

simptomi koje ste odabrali

Svrbež ili pečenje analnog područja

Bol pri sjedenju

Opis bolesti

Anorektalni apsces je lokalizirana gnojna upala analnog predjela. Javlja se sporadično međutim postoje neke bolesti  kod kojih se javlja češće, kao što su dijabetes melitus, Cronova bolest, upotreba kortikosteroida, tuberkuloza. Apsces može nastati i kao posljedica povrede, tumora, zračenja, analne fisure,hemoroida, HIV infekcije i kiruških intervencija. Najčešći uzrok je bakterijska infekcija (stafilokoki, Protus, E.coli). Anorektalni apscesi se najčešće javljaju između 20. i 40. godine života i češće kod muškaraca. U zavisnosti od lokalizacije, apscesi mogu biti potkožni, submukozni, ishiorektalni, retrorektalni, pelviorektalni i intermuskularni. Razvija se relativno brzo, ukoliko liječenje  ne započne na vrijeme, mogu se razviti komplikacije.

Prevencija

Osobe oboljele od kroničnih upalnih bolesti crijeva izložene su povećanom riziku. Zbog navedenog nužno je provoditi kontrolne preglede i pridržavati se liječničkih uputa. Izbalansirana prehrana, redovito pražnjenje crijeva uz održavanje toalete analnog predjela dobar je oblik prevencije.

Simptomi

Kod bolesnika koji imaju simptome anorektalnog apscesa jedan od simptoma je nesnošljiva bol koja se pojačava pri sjedenju,naprezanju i defekaciji. Inspekcijom se otkriva otok analne regije, crvenilo i osjetljivost na dodir. Koža je često topla, ponekad je napeta, sjajna i crvena. Bolesnik je opstipiran, ima povišenu tjelesnu temperaturu  uz simptome groznice i drhtavice. U pojedinih bolesnika prisutan je sekret žućkasto sive boje koji se nalazi u analnoj regiji. Bolesnik nema apetita, osjeća se malaksalo uz opće loše stanje.

Liječenje

O vrsti liječenja odlučuje liječnik u konzultaciji sa proktologom. U većini slučajeva kirurški zahvat je prijeko potreban. Sastoji se od incizije apscesa, adekvatne drenaže i primjene antibiotika. Neadekvatna skrb može dovesti do komplikacija i pojave anorektalne fistule.

Posebne napomene

U nekih bolesnika dominira nelagoda pri pomisli da zbog prisutnih simptoma potraže pomoć liječnika. Zbog navedenog posežu za alternativnim rješenjima koji mogu trenutačno ublažiti simptome ali dugoročno gledano mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Zbog naglog i brzog razvoja bakterija nužno je u što kraćem roku potražiti pomoć proktologa. Ako se anorektalne apsces ne liječi postoji mogućnost za razvoj sepse što može u konačnici zbog ozbiljnih komplikacija može ugroziti bolesnika .