Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Apendicitis (upala slijepog crijeva)

simptomi koje ste odabrali

Povišena tjelesna temperatura

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Opis bolesti

Apendicitis je u narodu poznat kao upala slijepog crijeva (crvuljka). Crvuljak je hijeroglifski opisivan još u doba starih Egipćana, a kao bolest ju je prvi puta opisao Heister 1711.godine. Oko 1925.godine smrtnost od apendicitisa je 50% dok je danas to veoma česta i uspješno liječena bolest. U SAD-u je  ta bolest danas najčešći razlog abdominalne boli koji zahtijeva kiruršku intervenciju. Pogađa sve dobne skupine, ali je ipak najčešća kod mlade populacije, posebice tinejdžera. Crvuljak se nalazi na desnoj donjoj strani trbuha. Predstavlja privjesak na početnom dijelu debelog crijeva te slijepo završava po čemu je i dobio ime.

Simptomi

Najčešći razlog upale crvuljka je hiperplazija limfnog tkiva, ali do upale dolazi i ako se otvor začepi ostacima hrane, a povremeno i fekaliom..  Simptomi započinju bolovima u području pupka, a potom se sele na donji desni dio abdomena. Bol se povećava kašljanjem i micanjem. Javlja se gubitak apetita, izostanak stolice te povišena temperatura. U većini slučajeva simptomi dosegnu vrhunac unutar 48 sati, ali kod nekih idu postepeno te bolesnici u početku ne posumnjaju na apendicitis.

Prevencija

Prema nekim istraživanjima apendicitis je rjeđi u područjima gdje je prehrana bogatija vlaknima. Hrana bogatija vlaknima čini našu stolicu mekšom čime se smanjuje mogućnost da dio stolice ostane zaglavljen u slijepom crijevu. Neke od namirnica bogatih vlaknima su kruh, žitarice, orašasti plodovi,zeleno lisnato povrće te korjenasto povrće.

Liječenje

Ukoliko se upala ne liječi na vrijeme može doći do perforacija (pucanja) slijepog crijeva čime se gnojni sadržaj širi po abdomenu te je ishod toga peritonitis. Abdomen tada postaje tvrd i osjetljiv na dodir te postoji velik rizik od nastanka sepse. Iz tih razloga važna je pravovremena reakcija te je bitno ne odgađati operativni zahvat koji sprječava navedene komplikacije. Jedan od neobičnih načina za lakše dijagnosticiranje bolesti je prelazak preko “ležećih policajaca“. Kod 97% bolesnika pokazalo se da im je prelazak preko istih pogoršao bol u području slijepog crijeva.  Ipak, važno je naglasiti da to nije jedini kriterij za dijagnosticiranje bolesti.