Artritis - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Artritis

simptomi koje ste odabrali

Groznica

Reumatoidni čvorići

Ukočenost

Slabokrvnost

Ranice na koži

Otok

Crvenilo

Kronični umor

Oticanje šake

Smanjena pokretljivost šake

Opis bolesti

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvaća hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Osteoartritis može zahvatiti bilo koji zglob, a najčešće one koji nose najviše tjelesne težine: koljena, kukovi, stopala, ali i šake, donji dio leđa i vrat. Glavni faktori rizika za nastanak su starosna dob, trauma, spol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i debljina.

Simptomi

Najčešće van zglobne manifestacije su reumatoidni čvorići, slabokrvnost i ranice na koži. Ova bolest se klasificira kao autoimuna bolest: imunološki sustav stanice u zglobovima identificira kao strane te ih napada što dovodi do otoka, crvenila, boli i ukočenosti uz postupan gubitak funkcije zahvaćenog zgloba. Kronični umor i groznica mogu biti popratni znakovi ove bolesti. Važno je istaknuti da se reumatoidni artritis javlja simetrično, tj. zahvaća zglobove na obje strane tijela.

Prevencija

Obiteljska anamneza liječniku daje korisne informacije i ujedno je smjernica za plan liječenja. Brojna su istraživanja pokazala da je jedan od najvažniji okidača za razvoj artritisa prehrana. Bolovi kod artritisa mogu se umanjiti pravovremenim i povećanim unosom omega-3 masnih kiselina. Voće i povrće jakih boja, poput naranče, mrkve paprike i papaje sadrže karotenoidi koji ublažava upalne procese te djeluje preventivno.

Liječenje

Liječenje se temelji na nekoliko smjernica. Lijekovi izbora su: protuupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i kirurško liječenje.