Atletsko stopalo - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Atletsko stopalo

simptomi koje ste odabrali

Mjehurići ispunjeni tekućinom

Suha koža

Ranice na koži

Crvenilo

Opis atletskog stopala

Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se javlja na stopalima i uzrokuje jak svrbež i ljuštenje kože. Iako su sportaši rizična skupina za razvoj ove infekcije zbog učestalog nošenja sportske obuće i znojenja, može je dobiti bilo tko. Uzrokuju ga gljivice iz skupine dermatofita koje bujaju u zatvorenom, vlažnom i toplom okružju. Infekcija se može dobiti u objektima kao što su dvorane ili bazeni gdje ljudi hodaju bosi, ali i ne mijenjanjem znojnih čarapa i dugim nošenjem zatvorene obuće.

Simptomi

Suha koža na stopalima koja se ljušti, a kad se bolest razvije mogu se pojaviti i crvenilo, ranice, raspucala koža s mjehurićima, a nokti mogu postati bijeli, lako lomljivi, neugodnog mirisa. Infekcija se može prenijeti i na druge dijelove tijela, poglavito prepone i ruke.

Prevencija

Izbjegavajte hodati bosi u prostorima kao što su javni bazeni, dvorane i sportske svlačionice s obzirom da se infekcija u takvim prostorima često širi preko ljuskica koje opadaju sa stopala inficirane osobe. Stopala treba održavati suhima i čistima, a čarape i obuću mijenjati redovito. Poželjno je nositi pamučne čarape i cipele koje nisu od umjetnih materijala te ne dijeliti s drugima obuću, čarape, ručnike i pribor za pedikuru. Kada se infekcija učestalo vraća, moguće je preventivno koristiti antifungalni prašak za stopala.

Liječenje

U liječenju je vrlo bitno održavati stopala čistima i suhima, kako bi se spriječilo daljnje širenje gljivica. Mijenjajte redovito čarape i nosite obuću od prirodnih materijala. U liječenju se može koristiti prašak protiv gljivica koji se posipa po stopalima te antifungalne kreme, masti i gelovi. Kod težih oblika infekcije liječnik može prepisati i oralnu antifungalnu terapiju.

Posebne napomene

Kod težih oblika infekcije, kada se prepiše oralna terapija, potrebno je najprije provjeriti krvnu sliku, posebice jetrene enzime, s obzirom da ovaj oblik terapije može potencijalno imati otrovno djelovanje na jetru.