Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Autizam

simptomi koje ste odabrali

Hiperaktivnost

Izbjegavanje kontakta očima

Kasni razvoj govora

Opis bolesti

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj. Nasljednost autizma je velika; genetika poremećaja je složena i zasad se još ne zna koji su geni općenito odgovorni.

Simptomi

Dijagnostički kriteriji za utvrđivanje autizma svakih se desetak godina promijene, a nastao je i niz procjena za autistični poremećaj. Jedna od tih, možda najviše korištena, iako nikad znanstveno evaluirana, jest Creakova nine-point skala (1963.) u kojoj je, od 14 ponuđenih simptoma, potrebno barem devet za postavljanje dijagnoze autizma.

Creakova skala glasi:

1. Velike teškoće u druženju i igranju s drugom djecom

2. Dijete se ponaša kao da je gluho

3. Dijete ima jak otpor prema učenju

4. Dijete nema straha od stvarnih opasnosti

5. Dijete ima jak otpor promjenama u rutini

6. Dijete se radije koristi gestom ako nešto želi

7. Dijete se smije bez vidljiva razloga

8. Dijete se ne voli maziti, ni da ga se nosi

9. Pretjerana fizička aktivnost (hiperaktivnost)

10. Dijete izbjegava pogled u oči

11. Neuobičajena vezanost za objekte ili dijelove objekta

12. Dijete okreće predmete i potreseno je ako je u tome prekinuto

13. Neprestano se igra čudnih igara i ponavlja ih

14. Dijete se drži po strani

Prvi simptomi javljaju se najčešće prije 30. mjeseca života. Osobito se govor razvija kasno ili se uopće ne razvija.

Prevencija

Najnovije studije pokazuju da majke koje konzumiraju preporučene dnevne doze folne kiseline tijekom prvog mjeseca trudnoće mogu smanjiti rizik od autizma kod djeteta.

Liječenje

Pod terapijom i/ili tretmanom autistične djece podrazumijevamo uklanjanje nepoželjnih simptoma, pridruženih stanja i odgojno-obrazovni proces koji je sam po sebi i terapija. Važno je što ranije prepoznati poteškoće iz područja pervazivnih razvojnih poremećaja. Pravodobnim i dobro odabranim tretmanom moguće je utjecati i promijeniti tijek nekih simptoma. Moguće je zaustaviti negativne procese, donekle preoblikovati nepoželjna ponašanja, te poboljšati socijalizaciju. Pridružena stanja (epilepsija, anksioznost), nepoželjni simptomi (hiperaktivnost, agresivnost, stereotipije) liječe se lijekovima. Iako su mišljenja struke podijeljena jer nedostaju znanstvene činjenice, postoji dosta pristaša DAN (Defeat Autism Now) programa u tretmanu autizma. Taj program, među ostalima, podrazumijeva bezglutensku prehranu, redovito uzimanje određenih vitamina, masnih kiselina, detoksikaciju organizma od teških metala, izbjegavanje šećera, nekih drugih vrsta hrane i testiranje na određene skrivene alergene iz hrane.