Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Botulizam

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Povraćanje

Proljev

Poremećaj govora

Otežano gutanje

Opis bolesti

Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum koja stvara spore i toksični otrov. Vrlo je raširena u prirodi, u zemlji i probavilu miševa, štakora i mačaka. Toksin se često stvara u truloj hrani, a najčešći izvori zaraze za čovjeka su konzerve i suhomesnati proizvodi. Bolest je moguće dobiti i ako ozlijeđeno mjesto na koži dospije u doticaj s uzročnikom bolesti. Bolest nije zarazna,a nastupa naglo te napada moždane živce.

Simptomi

Simptomi bolesti nastupaju 18 do 36 sati nakon konzumiranja zaražene hrane. Što je veća količina zaražene hrane unesena u organizam, to će se brže manifestirati simptomi. Kod pacijenata se u početku javljaju dvoslike, spušteni kapci, nemogućnost fokusiranja predmeta, suha usta. Kod nekih osoba se javlja se i mučnina, povraćanje i proljev te grčevi u želucu. Kako bakterija napada živce, osobe osjećaju najprije slabost u rukama, a s vremenom se simptomi šire na ostatak tijela redom. Još se javljaju poteškoće gutanja i govora. Ukoliko dišni sustav bude zahvaćen postoji velika opasnost za prestanak disanja, a potom i smrt. Svi navedeni simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Prevencija

Za zaštitu od botulizma važna je dobra termička obrada hrane. Spore bakterije uništavaju se pri temperaturi od 120°C , a toksini na 90°C najmanje 30 minuta. Isto tako, dolaskom toplijih dana sve je veća šansa za kvarenjem hrane stoga treba voditi računa o pravilnoj pohrani otvorenih namirnica. Izgled i miris namirnica mogu uputiti na to da su pokvarene. Primjerice, kod konzervi to možemo znati po napuhanom poklopcu. Što se tiče rana, adekvatna medicinska njega rane pospješuje zaštitu od zaraze.

Liječenje

Botulizam je vrlo ozbiljna bolest koja zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Neke metode liječenja uključuju izazivanje povraća te ispiranje želuca kako bi se tijelo očistilo od otrova. Druga metoda je protuotrov kojim se sprječavaju daljnji simptomi bolesti odnosno paraliza tijela. Ukoliko je bolest već uznapredovala te je došlo do paralize i zahvaćenosti dišnog sustava, bolesnike se priključuje na respirator te im se pruža intenzivna medicinska pomoć.